Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Постоянната група на високо ниво

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/Постоянната група на високо ниво
Коментари Харесай

EMI: Енергийната общност прие първия пакет мрежови кодекси и насоки от Третия енергиен пакет


Автор: Институт за енергиен мениджмънт /EMI/

Постоянната група на високо равнище публично одобри два нови документа в региона на природния газ и три - за електричеството. “Доволен съм, че мрежовите кодекси и насоки от Третия енергиен пакет към този момент са част от правната рамка на Енергийната общност”, акцентира шефът на секретариата на организацията Янез Копач. “Тези правни актове допълват съществуващата правна база в процеса на хармонизация с условията на Европейски Съюз в региона на природния газ и електрическата енергия и ще разрешат на страните-членки на Общността да останат в крайник с развиването в Европейски Съюз. Заедно с останалите кодекси и насоки, които следва да бъдат признати, те съставляват значителен детайл от ефикасното действие на пан-европейския енергиен пазар, което слага преди всичко потребителите на сила. "

Мрежовите кодекси и насоки са механически правила, развити въз основата на Третия енергиен пакет, за да се открият общи правила за несъмнено редовно ръководство, пазарна интеграция и пазарно действие. За разлика от обичайно разработваните на национално равнище правила, използването на единни правила на целия пан-европейски енергиен пазар е от значително значение за унищожаване на бариерите пред трансграничната търговия, повишението на успеваемостта на потребление на системата, насърчаването на енергийната сигурност и на първо място разрешава на енергийните консуматори да се възползват изцяло от преимуществата на Третия енергиен пакет. Приетите документи са:

- Насоки за процедури за ръководство на претоварванията в региона на естествения газ;

- Мрежов кодекс за разпоредбите за оперативната съгласуемост и обмена на данни за естествения газ;

- Мрежов кодекс за условията за присъединение към мрежата на производители на електроенергия;

- Мрежов кодекс за условията за присъединение към електроенергийната мрежа на системи за непрекъснат ток с високо напрежение и модули от типа „ електроенергиен парк “, присъединени посредством връзка за непрекъснат ток;

- Мрежов кодекс за присъединението на консуматори на електрическа енергия.

Крайният период за транспонирането и използването на мрежовите кодекси и насоки е 1 октомври 2018, като е планувано удължаването му за някои текстове до 2020 година В региона на електричеството, транспонирането е наложително до 12 юли 2018, до момента в който крайният период за използването изтича три години от датата на транспониране, съгласно признатия на равнище Европейски Съюз модел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР