Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI) Полският електроенергиен пазар на

...
Автор: Институт за енергиен мениджмънт (EMI) Полският електроенергиен пазар на
Коментари Харесай

EMI: Полският пазар за капацитет - отворен към участници от ЕС


Автор: Институт за енергиен мениджмънт ( EMI)

Полският електроенергиен пазар на потенциал, въведен въз основа на нормативен акт, признат при започване на декември 2017 година, е отворен за присъединяване на мощности от някои държави-членки на Европейски Съюз. Това оповестява водещата консултантска компания C`M`S Law-Now. Това значи, доставчиците на потенциал от страна на електропроизводството и от страна на demand-response от чужбина могат да получават заплащане за предоставената от тях разполагаемост за произвеждане на електрическа енергия или надлежно за понижаване на потреблението на електрическа енергия.

Тази група участници включва електропроизводствени мощности и мощности от страна на demand-response от тези държави-членки на Европейски Съюз, чиито електроенергийни системи са директно свързани с полската система. В тази връзка, съответният закон за полския пазар на електрическа сила показва три характерни географски зони: Литва, Швеция и зоната, която обгръща системите на Германия, Чешката Република и Словакия, които са директно свързани с полската електроенергийна система. Полският министър на енергетиката дефинира оптималните размери от отговорности за потенциал, които предприятията от всяка от тези зони могат да предложат.

Съществуват два метода, посредством които задграничните субекти могат да вземат участие в търгове за потенциал (т.е. търгове, целящи приемането на заплащане за разполагаемост за произвеждане на електрическа енергия или за понижаване на потреблението на електроенергия):

предложение на потенциал посредством потребление на междусистемни връзки - в този сюжет задграничните оператори на преносни системи са снабдители на потенциал и съответната процедура за сетълмент е авансово контрактувана по контракти, подписани сред полски и съответни задгранични оператори на преносни системи; или

предложение на потенциал, употребявайки физическите мощности, определени посредством " предварителни търгове ", т.е. търгове, провеждани за всяка от зоните и позволяващи на спечелилите (участници, които са показали предложения с най-ниска цена и не надвишават оптималния размер, избран за зоната); в този сюжет доставчиците на потенциал са оператори на задгранични мощности и са вписани в специфичния пазарен указател за потенциал след оповестяването на предварителните резултати от търга.

Един от тези сюжети се ползва за всяка от зоните според от това, какво е контрактувано сред полския и съответния задграничен оператор на преносна система според особено съглашение.

Първият прелиминарен търг ще се състои през 2019 година Съответно, задгранични физически мощности ще могат да вземат участие в основния търг за интервала на доставка през 2024 година По отношение на интервалите през 2021-2023 година задграничните снабдители на потенциал могат да вземат участие на полския пазар на потенциал единствено в границите на спомагателни търгове (т.е. търгове за календарно тримесечие).

https://www.emi-bg.com/bg/news/1/article/5add88a3ccffbf01007f87c5
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР