Автор Диан Иванов, СегаНовата политическа ситуация в страната доведе до

...
Автор Диан Иванов, СегаНовата политическа ситуация в страната доведе до
Коментари Харесай

Сега: ГЕРБ - Варна спешно заобича Натура 2000 насред протестите

Автор Диан Иванов, Сега

Новата политическа обстановка в страната докара до комични сюжети във варненския общински съвет. Мнозинството на ГЕРБ размени летаргията със мощна политическа интензивност, в това число медийна, а в опит да не бъде дразнена в допълнение обществеността партията спря свое предложение на вчерашната сесия. Варна е също част от националните митинги - всяка вечер в града се организират многочислени демонстрации, което принуждава локалните представители на ръководещата групировка незабавно да премислят досегашното си държание.

Предложението, от което партията се отхвърли, касае безплатно прекачване за ръководство на 47 приморски декара в интерес на съдружие " Еко парк Галата ". Става дума за някогашен терен на военните край едноименния нос, а сдружението желае да го облагородява, изграждайки парк. На 9 юли кметът Иван Портних изиска съветниците да прегледат предлагането. Но сдружението

се оказа записано няколко дни преди

внасянето на проблема в този момент в съвета. Идеята е подадена още през февруари в общинското деловодство от името на компанията " Евроатракция ", само че след това вносителят споделя, че за адресант на желанието би трябвало да се смята сдружението. " Не е уместно вносител да бъде частен притежател и заради тази причина е изменен статута му в социална организация, в която всеки може да взе участие. По по този начин заложените условия - тя да бъде обществено финансирана непосредствено от Европа ", се твърди в публикуваните от сдружението претекстове за смяната. Но всички това разсъни съмнение измежду много хора. Появи се неодобрение в обществените мрежи, започва подготовка за митинг съответно по проблема. В резултат ден преди сесията ГЕРБ - Варна заявява, че няма да преглежда въпроса. Причината: парцелът бил в " Натура 2000 " и обществеността трябвало да бъде повече осведомена. Така съветниците неодобряваха кмета си, който им е шеф по партийна линия в качеството си на водач на локалната конструкция. Възможно е и той самият да се е бламирал посредством тях. А повода партията да е

така мощно загрижена за " Натура 2000 " и гражданската осведоменост

е една - страхът да не се усили така и така огромното гражданско неодобрение.

На самата сесия пък кметът и съветници на ГЕРБ държаха остри речи против локалната съпротива. Мишената бе главно " Демократична България " (ДБ), която се разгласи срещу плана в " Галата ", а и е много шумна по други въпроси. Речите бяха изненадващи на фона обстоятелството, че ГЕРБ - Варна много-много не се вълнува от щенията на опозицията. Досега всякакви опозиционни интензивности (свикване на изключителни сесии и т.н.) бяха подминаване с аристократично неуважение - все едно не съществуват. А през вчерашния ден освен бяха създадени остри слова, само че и те бяха старателно публикувани от пресцентровете на общината и ГЕРБ. Речта на Портних даже бе качена на общинския уебсайт, което не бе демонстрация на добър усет ( все едно уеб сайтът на Народното събрание да бъде употребен за задачите на битките на Цвета Караянчева против Корнелия Нинова ). Такова

" медийно отваряне " на партията до момента не се е случвало.

Но още по-интересно бе, че в една от речите съветничката от ГЕРБ Марица Гърдева атакува Демократична България за дейности през 2003 година на един от ръководителите й. Тя съобщи: " Лидерът на „ Да, България “ във Варна – Нелко Начев и брат му Жулиан Начев, са продали съществуващите тогава здания на Алея Първа (калните бани, къпалните) - на ТИМ ". И още: " Нека има памет за свършеното през годините обратно, тъй като хората, изключително младите, е значимо да знаят кой, по кое време и какво е правил, с цел да са наясно кой каква отговорност носи, в това число и политическа “ (цитатите са от партийния пресцентър). Любопитният миг от сериозното слово по отношение на договорката е, че самата Гърдева е дълготраен чиновник на визираната от нея бизнес група.

НА РЪБА

Сесията бе свикана на ръба на допустимия период. Предишната колекция се състоя на 16 април, а съгласно закона за локалното самоуправление един общински съвет се разпуска, в случай че не заседава 3 месеца. Други локални парламенти организираха по 3-4 сесии от март насам, т.е. не на ковид се дължи варненската заспалост. Причината е омаловажаването на органа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР