автор: Анна Христова, Дневникснимка Булфото, архивВсяка година десетки хиляди родители

...
автор: Анна Христова, Дневникснимка Булфото, архивВсяка година десетки хиляди родители
Коментари Харесай

Дневник: Ето кои са 100-те най-добри средни училища в България

автор: Анна Христова, " Дневник "

фотография Булфото, списък

Всяка година десетки хиляди родители на седмокласници се изправят пред въпроса в кое учебно заведение е най-разумно да продължи междинното си обучение детето им, с цел да получи добра подготовка за университет, да научи език или да придобие професионални умения.

Решението, несъмнено, зависи най-много от постигнатите резултатите на изпитите, само че всекидневно е следвано от изследването кои са учебните заведения с най-голям триумф и от персонални рекомендации на другари и познати.

" Дневник " употребява резултатите от наложителния за всички възпитаници зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас, на който тази година се явиха близо 53 хиляди възпитаници, с цел да направи ранглиста на 100-те образователни заведения, чиито ученици са постигнали най-високи резултати. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1000 учебни заведения в цялата страна, оповестена в поддържания от Държавната организация " Електронно ръководство " народен портал за отворени данни.

Усреднени резултати от изпита по области могат да се видят в интерактивната карта при започване на публикацията. При изтъкване на региона с мишката се демонстрират данни за броя учебни заведения в региона, какъв брой възпитаници са се явили на изпита и какъв е междинният им триумф. Само една област има междинен триумф " Много добър ". Това е столицата, където просветителното министерство регистрира и най-вече високи резултати. Анализът на ведомството сподели, че за цялата страна тази година слабите оценки се усилват, а отличните понижават.
В 13 области междинната оценка е сред 4 и 4.50, а в 14 - сред 3.5 и 4. Средният резултат е 4.06, което, по публични данни, е най-слабият междинен резултат, от откогато се организират матури - от 2008 година насам.

От 1 до 100
Очаквано, поради резултатите от последните години, една трета от учебните заведения в класацията с най-високи резултати по български език и литература са в София - общо 35, като измежду първите 20 доминират гимназиите с проучване на непознати езици. Следва Пловдив със седем просветителни институции в стотицата, Варна - с 5, Бургас и Русе - с 4, Велико Търново, Плевен и Стара Загора - с 3. Две области в страната - Кюстендил и Търговище, въобще не се класират измежду най-хубавите. В листата има 12 частни учебни заведения.

Цялата публикация четете тук.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР