Автор: Андре Беркоф, радио СюдСледвайте Гласове в .- Най-важното в

...
Автор: Андре Беркоф, радио СюдСледвайте Гласове в .- Най-важното в
Коментари Харесай

Мезри Хадад: Тази война в Украйна е цивилизационна и екзистенциална. Западът трябва да се сепне!

Автор: Андре Беркоф, радио " Сюд "
Следвайте " Гласове " в.

- Най-важното в тази рецесия е, че не бяха регистрирани - не споделям съветските условия, нито императиви, нито укази, както споделят руснаците -, приказвам за минималното: че руснаците желаеха граница, която в действителност не е единствено въпрос на граница. Това не е териториален спор, във всеки случай освен. Зад този спор съгласно мен има екзистенциален спор и доста значим геополитически спор, в който e въвлечено съвсем цялото човечество. Как? Мисля, че това, което се взема решение в този момент, макар Путин, е какъв нов международен ред желаеме ние. Ние - това е човечеството. Това не е единствено американският Левиатан, нито тези, които сляпо го следват, т.е. Западът, същинският Запад, който назовавам в книгата си “историческият Запад ”... Мога да ви кажа, че руснаците, само че освен руснаците, китайците, огромна част от арабския свят, огромна част от мюсюлманския свят, от Африка, към този момент не желаят този международен ред, който беше натрапен след  разпадането на Съюз на съветските социалистически републики
- Днес кои са настоящите лица? Един американски президент, който би трябвало да бъде признат в старешки дом, за предпочитане не френски, тъй като може да свърши зле в някои от тях. Имаме си работа с държавен глава, който е бил несъвършен комедиант и е играел комедия по малкия екран този Зеленски, в който виждат преобразяване на Чърчил и на Дьо Гол! Но в кой свят живеем?! Невероятно е това, което разправят за Украйна и за нейния колосален държавен глава Володимир Зеленски!
- Когато виждам милиардите, които текат, с цел да поддържат една война, с риска това да приключи с нуклеарен прелом, и в същото време виждам хора, които са на улицата, бездомни, хора, които са гладни, гладни са - и аз приказвам за западния свят, за неговите универсални полезности -, по какъв начин може да се допусне, по какъв начин може да се одобри подобен дисбаланс на щедростта? Щедри по отношение на един народ - Украйна -, споделят ни, че тя води война, жертва се освен за своята самостоятелност, само че и за нашата независимост! Мисля, че малко преувеличават!

- Историческият западен свят, отново дублирам - исторически, който има зад себе си голяма цивилизация, универсална цивилизация, в която ние имаме вяра, доста нации към момента имат вяра в нея и през днешния ден, мисля, че ще би трябвало да прегледа всичко това от близко и тези същностни въпроси, с цел да предотврати най-лошото.
- Мисля, че Доминик дьо Вилпен го сподели на “грамадния ” мъдрец Бернар-Анри Леви в едно телевизионно предаване: той сподели “много е просто и комфортно в студиото да говорите за война, че би трябвало да се унищожи съветския режим и така нататък ”. Бих споделил, че освен е просто, само че е неприлично за един мъдрец да приказва такива неща, тъй като войната не е единствено философско разбиране. Това не е концепт на Карл Шмит, или Макс Вебер, или на Макиавели. Войната значи мъртви и измежду мъртвите има деца, има дами, има старци. Войната е заличаване. Войните оставят след себе си единствено отломки и опустошаване.
 Това споделя тунизийският публицист, публицист, мъдрец и посланик Мезри Хадад, някогашен дипломат на Тунис в ЮНЕСКО, в изявление за Андре Беркоф по френското радио " Сюд ".

- Предаването “Лице в лице ” на Андре Беркоф с Мезри Хадад, създател на книгата “Du conflit de civilisation à la guerre de substitution ” (От цивилизационния спор до прокси война), издателство “Жан Сирил Годфроа ”. Добър ден, Мезри Хадад!
- Добър ден и на вас!
- Мезри Хадад, почтено казано изпитах доста мощно наслаждение, повече от наслаждение - вашата книга, чийто увод е написан от Юбер Ведрин, ме научи на доста: “Du conflit de civilisation à la guerre de substitution ” (От цивилизационен спор до прокси война), издадена от “Жан Сирил Годфроа ”. Вие сте написали доста книги, измежду тях “Mon combat contre l’islamisme еt ses idiots utiles ” (Моята битка против ислямизма и неговите потребни идиоти), издателство “Арматан ”. Да, по-късно ще приказваме за потребни идиоти. Бях изумен от нещо - почнали сте тази книга преди президентските избори, тъй като в нея казвате “все още не се знае кой ще завоюва ”. Вие го предугаждате - това е доста ясно. Има безусловно вълнуващи неща в тази книга и най-много желая да напомня, че вие казвате в действителност това, което забравихме: че историята е трагична - това, което споделяше Реймон Арон. Той споделяше: “Жискар не помни, че Европа е трагична ”. Но на първо място вие говорите за отговорността на елитите. Говорите за тези рецесии и говорите за прокси война. Какво значи прокси война?
- По мотив на елитите: аз упреквам. В линията на Зола. Обвинявам доста повече интелектуалните и медийните елити, в сравнение с политическите елити.
- Така ли?
- Да, съгласно мен те са по-малко отговорни.
- Защо?
- Защото те са в своята роля. Лъжата? Лъжата е присъща за политиците. Насилието е присъщо за политиците. Говоря от философска позиция. Защо интелектуалните елити са доста по-виновни? Защото те са считани за гласа на мъдростта, с една дума - диаметралност на политика. Политикът не всеки път е умен.
- А медийно-интелектуалният хайлайф не се преизбира или избира, той няма потребност да бъде подкрепян от гласоподавателите.
- Точно по този начин, въпреки че някои са повече или по-малко определени. Не са определени директно от народа с гласуване и все пак някои интелектуалци са определени от един микрокосмос до живот. Те са непрестанно в телевизионните излъчвания, задоволително е да щракнат с пръсти, с цел да разгласяват изказване в този или оня огромен ежедневник, където в миналото ме разгласиха. Аз стопирах, това е мой избор и не би трябвало да мятам камъни по тях. В продължение на двадесет години в никакъв случай не съм имал проблеми да ме разгласяват, без значение дали в “Либерасион ”, “Фигаро ”, “Монд ”.
Така че политиците са в ролята си, т.е. ръководството на едно общество. Манипулацията, лъжата, от време на време даже истината, а от време на време политическите елити, без значение дали са в ръководството или в съпротива, извършват съвършено своята роля и това не го споделям иронично. В подмяна на това интелектуалните елити, така наречен анализатори, коментатори - когато ги виждам да потеглят на война по още по-истеричен метод от някои политици, които в този миг са по-дистанцирани, по-предпазливи. Видях еволюцията на президента Макрон по въпроса за руско-американската рецесия с посредничеството на Украйна, той беше доста внимателен. Интелектуалците бяха войнстващи, призоваваха към война…
- Те не престават прочее.
- Да, не престават.
- Ние също ще продължим, Мезри Хадад, след една малка пауза за този цивилизационен спор и тази прокси война.
Мезри Хадад, бих желал да чуя вашия разбор за войната, която продължава и не свършва. Вие самият казвате “тази безкрайна война отива оттатък ”. Прокси война ли е днешната война Русия-Украйна?
- Да, по този начин мисля, само че всичко това, несъмнено, не е било изчислено, целеустремено и програмирано, с цел да се случи сега Х. Това са исторически съвпадения. Говоря за непредвидена, прокси война, не приказвам за същинската война, която се демонстрира рядко, когато един ислямист или една ислямистка се взривява и повлича със гибелта си, със своето “мъченичество ”, съгласно тяхната терминология, двадесет, от време на време 100 жертви.
Мисля, че забравихме най-важното до тази рецесия. Разбира се, аз не извинявам президента Путин. Когато се споделя, че той е виновен, че има интернационално право, което би трябвало да се съблюдава, че Украйна е самостоятелна страна от 1991 година и така нататък, не се споделя всичко. И даже мисля, че не се споделя най-важното. Най-важното е това, което се случи преди този момент, т.е. сред 1991 и 2004 година, а по-късно другата дата - 2014 година
- И по-късно 2022 година Какво се случи? Кое е най-важното, за което говорите?
- Според мен най-важното в тази рецесия е, че не бяха регистрирани - не споделям съветските условия, нито императиви, нито укази, както споделят руснаците -, приказвам за минималното: че руснаците желаеха граница, която в действителност не е единствено въпрос на граница. И тук ще отговоря навръх вашия въпрос, т.е. на повърхността е териториалният спор. В телевизионните излъчвания виждам огромни експерти, които вървят всеки ден и споделят: “Русия е превзела 1000 кв. км ”, “Украйна си върна 200 кв. км ” и така нататък Това не е териториален спор, във всеки случай освен. Зад този спор съгласно мен има екзистенциален спор и доста значим геополитически спор, в който e въвлечено съвсем цялото човечество. Как? Мисля, че това, което се взема решение в този момент, макар Путин, е какъв нов международен ред желаеме ние. Ние - това е човечеството. Това не е единствено американският Левиатан, нито тези, които сляпо го следват, т.е. Западът, същинският Запад, който назовавам в книгата си “историческият Запад ”. Съединени американски щати водят Запада от 1945 година Но за мен това не е Западът, това е една могъща фигура в този Запад. Но когато приказвам за Запада, приказвам за Европа.
В тази история става дума какъв международен ред желаеме и вторият, по-дълбок въпрос: какъв вид цивилизация, даже каква цивилизация? Ако желаеме да останем в границите на универсализма, в който имам вяра прочее, само че в последна сметка не кой да е универсализъм. Първият доста значим, същностен, екзистенциален въпрос е какъв международен ред желаеме ние. Мога да ви кажа, че руснаците, само че освен руснаците, китайците, огромна част от арабския свят, огромна част от мюсюлманския свят, от Африка, към този момент не желаят този международен ред, който беше натрапен след рухването, разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, за който персонално аз не скърбя, тъй като не харесвах комунизма. Комунизмът аргументи гибелта на милиони хора за няколко години.
- Нека да се върнем - вие казвате, че тази част от света в действителност повече не желае този американски международен ред?
- Абсолютно.
- Следователно вървим към многополюсност.
- Надявам се и то доста го желая. Знаете ли, дълго време имах вяра в полезностите, към момента имам вяра в тях, само че не под господството на една велика мощ. Именно тъй като към момента имам вяра в тези универсални полезности, към този момент не виждам с положително око на Съединени американски щати. Все още имам вяра, че същинският западен свят, историческият Запад, е кадърен да се сепне. Защо? Защото той има зад себе си велика цивилизация
- Целият проблем е дали той към момента е кадърен да се сепне. Това в действителност е доста значим въпрос, имате право. Ще приказваме за това след дребна пауза.

- Да продължим, Мезри Хадад, преди да включим нашите слушатели с Люсиен Гаспарак. Вие сте написали нещо доста тъкмо: не трябва да забравяме, че войната е безкрайна война на доста разнообразни равнища. И казвате: “ние сме слабото място ” - Европа като цяло и Франция в частност. Как очаквате от едно едва място да преоткрие полезностите, за които призовавате?
- Тук приказваме за цивилизационна война.
- Абсолютно!
- Не се приказва за този различен аспект на войната - това е и цивилизационна война.
- Разбира се.
- Само че, за огромна изненада, тя се води в границите на eдна цивилизация - западна, християнска.
- Само че руснаците към този момент не обявяват тези полезности.
- Християнските полезности?
- Християнските полезности - да, само че не и западните полезности.
- Разбира се, те са противовес на тези полезности, в никакъв случай не са ги приемали.
- Един миг, Мезри Хадад. Спомнете си, че в един миг преди двадесет години Путин искаше да се сближи с Европа.
- Точно по този начин, само че съгласно мен не от цивилизационна или духовна позиция. Русия, руснаците, славяните имат набожен жар. И освен те - украинците също. Това е поразителното прочее - поздравяват, приветстват, оказват помощ, отварят кранчето за милиарди долари за украинците. Има един огромен абсурд, двоен абсурд в това: европейците, които проклинат национализма и които - меко казано - десакрализират свещеното, в тази ситуация християнското свещено, т.е. радикални антинационалисти - за тях национализмът е война. Не повярвах, откакто прочетох огромните текстове, че не национализмът е война, а капитализмът показва войната и я прокарва. Първият свръхпарадокс: коренен антинационализъм. Вторият огромен абсурд: не желаят вяра, Бог е мъртъв, погребаха го от дълго време и към този момент не желаят да се припомня, че Бог към момента е жив. За някои народи обаче Бог е жив и не приказвам единствено за нацията и цивилизацята, от която аз произхождам.
- Вие сте мохамеданин, тунизиец, само че казвате, че Европа и в частност Франция отхвърля да бъде това, което е.
- Да, несъмнено, и тя го сподели ясно сега на одобрение на прословутата конституция. Знаете, че към този момент не стоеше като въпрос позоваването, въпреки и единствено с намек, на християнските корени на Европа. Но това е безспорен, фактологичен детайл, това е по този начин! Може да се каже “добре, няма да го включваме ”, само че не може да се каже, че Европа няма християнски корени, което е очевиден факт. Следователно - в името на коя коя цивилизация, какво пази Европа? Не приказвам за Съединени американски щати, знаем какво пази американският Левиатан, знаем го от дълго време, нали? Той пази ползите си.
- Кажете ми обаче за този абсурд с американския $ - на него е написано In God we trust, а американският Конгрес се открива с молитва с “Амин ”.
- Точно по този начин. А актуалният президент - това доста ме удиви, мисля, че го споделям в книгата - Джо Байдън приказва за Жак Маритен (френски католически мъдрец, дипломат на Франция във Ватикана - бел. пр.), мисля, че беше през август предходната година. Това доста ме порази, когато го прочетох. Но то не беше отразено във френската преса, те не знаят кой е Жак Маритен. Не знаят кой е Мишел Виле, не знаят кой е Бертран дьо Жувнел. Те не познават най-големите мислители на тази нация. Добре, знаят кой е Сартр, което не е неприятно.
- Но да се върнем към този цивилизационен конфликт и неговата прокси война. Казахте, че залогът е международен - каква ще бъде движещата полезност, с какъв темп. И особено за Франция - говорите за слабото място. Видяхте всички книги, които бяха издадени във Франция - архипелагизация, разделяне, делене, към този момент не сме един до различен, а един против различен - това в действителност е портретът на една разпокъсана Франция, за която се приказва от заран до вечер. Споделяте ли това или не?
- Не, почтено казано аз съм по-голям оптимист. Първо, тъй като имам вяра в могъществото, макар че то не е очевидно през днешния ден. Няма да парафразирам Митеран в края на живота му. Аз имам вяра в силата на духа. Вярвам в него от философска позиция и мисля, че това е детайл от цивилизацията, който не може да изчезне просто по този начин, тъй като някой е решил. Говорим за първородната щерка на Църквата, това не трябва да се не помни.
- Тя знае ли го към момента?
- В един миг от първородна щерка на Църквата тя се трансформира в двадесета брачна половинка в ислямски харем. Това е тъпо за една толкоз велика страна, само че мисля, че даже робите, дамите, които са превърнати в робини и са затворени в харем, са способни на гражданска война.
- Доказателството е в Иран и другаде.
- Да, да, те са в положение да се разпалват. Честно казано, не желая това да става по жесток метод, мразя революциите, нямам доверие в революциите. Но противоположното на бунтовник не е неизбежно консерватор. Между двамата има модернизатор, този, който има вяра в постепенността, както споделяше Грамши и освен той.
- Радикален реформатор в положителния смисъл на думата.
- Да, да. Вярвам в реформизма с всички последици, до които той води, т.е. имам вяра в просветения абсолютизъм.
- Трябва престиж.
- Разбира се, че би трябвало престиж. Много повече имам вяра в просветения абсолютизъм, в сравнение с в демокрацията, която сама се дискредитира. И не беше непоносим консерватор индивидът, който сподели във връзка на демокрацията - това доста смущава потребните идиоти, знаете ли - точно Русо сподели в “Общественият контракт ”, ще парафразирам по памет, демокрацията, несъмнено, е най-хубавият режим, само че за народ Божий, тъй като един толкоз идеален режим не подхожда на хората. Това го споделя Русо, би трябвало да го имаме поради.
- Трябва да се приказва за демокрацията, да се демонстрират клопките, преимуществата, а също по този начин и несгодите. Вие говорите добре за тях в тази книга и във връзка на културата това ми припомня за думите на Лео Щраус, че в случай че всички култури са скъпи, тогава канибализмът е просто въпрос на усет.
- Напълно. Мисля, че го е споделил след полемиката при публикуването на неговата книга “Култура и вяра ”. Той също беше обществено жигосан, ненапълно като Хънтингтън, поради баналности.
- Мезри Хадад, ще включим нашите слушатели.

- Включваме незабавно Жан от Париж. Добър ден, Жан!
Жан: - Бих желал да задам един въпрос, господин Андре Беркоф, за първата част на предаването, много общите думи, доста хуманистични, метафизичен и така нататък - конфликт, цивилизация, с малко косвена рецензия към Съединените щати - властни, егоистични. Но съответно, какъв на практика излаз от спора би препоръчл или за какъв мечтае?
- Говорите за Русия и Украйна, несъмнено?
- Да, тъкмо по този начин.
Мезри Хадад: - Противно на това, което феновете гледат всеки ден в някои телевизионни излъчвания, аз не съм експерт по тези въпроси. Написах тази книга, тъй като се уморих, възмутих се от манихейския метод.
- Бяло и черно.
- Разиграват ни Доброто против Злото: беше Кадафи, беше Саддам Хюсеин, беше Фидел Кастро, беше, беше… а в този момент е Путин. Аз споделям: стига толкоз манихейство. Решението? Аз съм единствено един мъдрец. Лично аз решението го виждам в неотложно спиране…
- Преговори?
- Преговори сред Русия и Украйна. Добре разбирам, че някои страни не желаят, във всеки случай към момента не, тъй като са задължени. Нормално по този начин приключват войните. Тази може да се трансформира в безпорядък, тъй като банализираха - това е необикновено - преди тази рецесия кой се осмеляваше да изкаже хипотезата за нуклеарен спор? Никой, това беше неразумно!
- Само че, спомнете си, Мезри Хадад, и това не беше през вчерашния ден, а преди 60 години с Кубинската ракетна рецесия, той е бил очакван, когато Хрушчов конфигурира установки там, по времето на Кенеди. Тогава имаше заплаха от нуклеарна война.
- Абсолютно. Но вие самият отговорихте - вие споменахте две имена, които изясняват, че тази война не се състоя. Споменахте Кенеди, който беше огромен държавен глава, и Хрушчов, който беше сръчен общественик, във всеки случай доста подъл и методичен. Днес кои са настоящите лица? Един американски президент, който би трябвало да бъде признат в старешки дом, за предпочитане не френски, тъй като може да свърши зле в някои от тях. Имаме си работа с държавен глава, който е бил несъвършен комедиант и е играел комедия по малкия екран този Зеленски, в който виждат преобразяване на Чърчил и на Дьо Гол! Но в кой свят живеем?! Невероятно е това, което разправят за Украйна и за нейния колосален държавен глава Володимир Зеленски!
Аз виждам нещата първо със прекъсване, с цел да се избегне най-лошото, тъй като най-лошото не е доста надалеч. го сподели, само че внимание: този, който се осмелява да каже нещо, което към този момент не е в медийната и политическата ортодоксалност, незабавно е жигосан обществено. А какво рисково нещо сподели госпожа? Аз ѝ се възхитих най-искрено, само че не и Социалистическата партия.
- Благодаря, Мезри Хадад, благодаря, Жан!
- Ще създадем дребна пауза по радио “Сюд ” и ще включим Кристоф от Екс ан Прованс.
Добър ден, Кристоф!
Кристоф: - Добър ден, Люсиен, добър ден, Андре, и моите поздравления за вашия събеседник, без да ви върша реклама, господин Хадад! Канете го по-често.
- Ще го създадем.
Кристоф: - Понеже знам, че времето е малко, ще продължа това, което сподели господин Хадад. Бих желал да погледнем към нашата френска история - така наречен борба при Куртре през 1302 година, наричана „ Битката на златните шпори “. Френският крал атакува Фландрия, т.е. фламандците са васали на краля на Франция. Проблемът е, че фламандците обожават британската вълна, с цел да могат да тъкат, и се сближават с англичаните, а това крал Филип IV не може да го понесе. Така че той изпраща армията си…
- За да вразуми фламандците.
Кристоф: - Поставете на мястото на Украйна Фландрия, на мястото на Русия - Франция, на мястото на Англия - Съединени американски щати, НАТО и така нататък и ще получите настоящия спор Украйна-Русия. Мисля, че ще има контрактуван мир до две години, както се е случило с нас много-много от дълго време, тъй като в случай че Путин има против себе си държавен глава, който наподобява на Франсоа Митеран - аз не съм митеранист -, ще се откри решение.
- Във всеки случай е доста забавен вашият преход от 1350 година до сегашната война…
Кристоф: - 1302 година, тъй като 1350 година е Стогодишната война.
- Да не ги бъркаме! (смях) Бих желал нашият посетител Мезри Хадад да отговори - удачно ли е съгласно вас това съпоставяне с Англия, Фландрия и Франция?
Мезри Хадад: - Честно казано нямам информация за тази война.
- Но дали днешната война е цивилизационна война, както говорихме? Говорихме за полезности, само че вие знаете по-добре от всеки различен, че стопанската система, силата, продуктите също играят основна роля. Как вписвате материалните фактори в тази международна геополитика?
Мезри Хадад: - Мисля, че оттатък нахлуването в една страна, приета от Организация на обединените нации като суверенна през 1991 година, което е съществено събитие, има въпроси, които бяха прикрити и на които се пробваха да не отговорят в никакъв случай, които са въпроси за обществата, за народите. Какъв вид режим желаеме? Способен ли е този режим да отговори на нашите стопански, обществени потребности? Когато виждам милиардите, които текат, с цел да поддържат една война, с риска това да приключи с нуклеарен прелом, и в същото време виждам хора, които са на улицата, бездомни, хора, които са гладни, гладни са - и аз приказвам за западния свят, за неговите универсални полезности -, по какъв начин може да се допусне, по какъв начин може да се одобри подобен дисбаланс на щедростта? Щедри по отношение на един народ - Украйна -, споделят ни, че тя води война, жертва се освен за своята самостоятелност, само че и за нашата независимост! Мисля, че малко преувеличават! И не може от самото начало да играт, и да прикриват, и да се преструват, че не виждат огромните парадокси: възхищават се на един народ, който е свръхнационалистически и свръхрелигиозен.
- А ние във Франция: националисти, религиозни - в никакъв случай!
- … не обичат национализма, не харесват завръщането на това, което назовават “религиозен факт ”. Мисля, че ще би трябвало да си зададем този вид въпроси. За да отговоря на предходния слушател - аз не съм примитивен анти-американист. Но установявам и считам - не аз съм създателят на тази фраза - “Американското предимство e голяма международна заплаха ”.
- Кой го е споделил?
- Дьо Гол през октомври 1964 година А той е споделил и по-лоши неща за Съединени американски щати.
- Той не ги харесваше доста.

- Аз персонално считам, че историческият западен свят, отново дублирам - исторически, който има зад себе си голяма цивилизация, универсална цивилизация, в която ние имаме вяра, доста нации към момента имат вяра в нея и през днешния ден, мисля, че ще би трябвало да прегледа всичко това от близко и тези същностни въпроси, с цел да предотврати най-лошото.
Мисля, че Доминик дьо Вилпен го сподели на “грамадния ” мъдрец Бернар-Анри Леви в едно телевизионно предаване: той сподели “много е просто и комфортно в студиото да говорите за война, че би трябвало да се унищожи съветския режим и така нататък ”. Бих споделил, че освен е просто, само че е неприлично за един мъдрец да приказва такива неща, тъй като войната не е единствено философско разбиране. Това не е концепт на Карл Шмит, или Макс Вебер, или на Макиавели. Войната значи мъртви и измежду мъртвите има деца, има дами, има старци. Войната е заличаване. Войните оставят след себе си единствено отломки и опустошаване.
- За да приключим, правилно е, че за жалост, Мезри Хадад, има моменти, когато тя е належащо - войната от 1939-45 година и т. н. Но мисля, че това, което казахте, е доста значимо и вие го казвате във вашата книга - отново дублирам - “Du conflit de civilisation à la guerre de substitution ” (От цивилизационен спор до прокси война). Има полезности и в случай че не се бием за полезностите, тогава защо се бием? За нищо!
- За търговците на оръжие.
- Точно по този начин!
- Благодаря, скъпи слушатели, че ни слушахте. При нас беше Мезри Хадад, създател на книгата “Du conflit de civilisation à la guerre de substitution ” (От цивилизационен спор до прокси война).
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
 
 
05 Дек 2022462504 Дек 202268303 Дек 2022227801 Дек 2022334130 Ное 2022227729 Ное 20222373Коментаризащото не харесвах комунизма. Комунизмът аргументи гибелта на милиони хора за няколко години.03 Дек 2022 13:43ч.
в действителност комунизма няма нищо общо; той си е една елементарна идеология; комунизма няма действителни измерения; той е единствено инструмент, с който глобалистите се пробваха да завладяват Русия и целия свят и още се опитват; зад убийствата стоят хора, човекомразци, а не нереалности; време е нещата да се споделят тъкмо, а не клиширано;
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати old_beggar03 Дек 2022 15:05ч.
............руските полезности се разграничават от „ евроГейските полезности “, и те са дефинирани по този начин: 1. Живот. 2. Достойнство. 3. Права и свободи на индивида. 4. Патриотизъм. 5. Гражданско схващане. 6. Служба на отечеството и отговорност за неговата орис. 7. Високи морални идеали. 8. Здраво семейство. 9. Творческа работа. 10. Приоритет на духовното пред материалното. 11. Хуманизъм. 12. Милост. 13. Справедливост. 14. Колективизъм. 15. Взаимопомощ и взаимно почитание. 16. Историческа памет и последователност на поколенията. 17. Единство на народите в Русия.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Сбогом, " исторически западен свят " 03 Дек 2022 15:36ч.
Няма да ни липсваш.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Веска03 Дек 2022 20:49ч.
Защо тези западняци не приказват за инсталирането на нато на границите с Русия? Когато започнаха да се разполагат преди някъде към десетина години в Полша, споделяха, че техните ракети са ориентирани против набези от Иран! Пък последните егодини всички се натискат за това " Триморие ", че у нас мутрата и президента чак е скараха кой да одобри тъй наречените председателство от балтийците. А френските прецеденти оанд и макрон нали бяха дружно с мееееееркел гаранти за Минските съглашения? Нещо да направиха? И за това не се еговори даже и от този мъдрец...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати грейки04 Дек 2022 10:14ч.
Западът поддържа тоталитарен режим на епистемологична окупация (модерно робовладелство), само че това, несъмнено, немъдрите политици няма по какъв начин да го схванат, тъй като са с интелектуален дефицит, а на собствен ред някои от интелектуалците (съвременните мъдреци, колкото и условно дае това като термин) искрено проституират или сводничат поради парите от фондациите, които им отпускат политиците. На Запада би трябвало непрестанно да му се повтаря, че не трябва да се редуцира концепцията за тоталитарното само до избрани политически режими, тоталитарна е самата матрица на модерността, ръководена идеологически, посредством клиширан несамофалсифициращ се дискурс. Надникването в мизерията на Запада освен би трябвало да стартира от взор откъм философското равнище, само че и в тия времена на давност и незнание е невероятно да се огледа трезво истината за отчайващото състояние на западната модерност иначе, с изключение на метафизичен.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кин Войло05 Дек 2022 15:38ч.
Тук става дума за това, че сега се води цивилизационна война, само че не война, сходна на тези от предишното, когато цивилизационните войни са се водели за одобряването на (да речем) християнската цивилизация над мюсюлманската (или обратно). Сега цивилизационната война е сред едно християнство (руското Православие) и другото християнство — християнството на Запада. Когато кажем Християнство на Запада ние, някак си без да се замислим, се сещаме на първо място за Ватикана, за римо-католицизма, за Папата… Но това е Западът „ от през вчерашния ден “. Западът от през днешния ден е нещо друго — той е на първо място протестантизъм. Обикновените хора по света разгръщат познанията си по тематиката за протестантизма едвам единствено в способността си да си спомнят кой беше Мартин Лутер и кой беше Калвин. Но има нещо, което постоянно се е премълчавало, а то е, че протестантизмът във всички негови разцветки и разновидности е бил и си остава едно ОТРИЦАНИЕ на ХРИСТИЯНСТВОТО, внушено от ересите на Ранното Средновековие, измежду което е и Богомилството, което ние — българите — припознаваме като наше домашно възроптаване против по този начин нареченото „ християнско мракобесие “. Е добре, роптанието против „ християнското мракобесие “ беше увенчано в зората на Новото Време точно от Лутер и Калвин. След това почитателите на Лутер и Калвин бяха подложени на гонения. Преследвани бяха и останалите породили се (по сходство на протестантизма) секти. Тъй като горе долу по това време беше открита Америка, всички преследвани от формалните църкви фанатизирани тълпи се устремиха към Америка, от което се получи един презокеански антихристиянски колос, който през днешния ден дърпа конците на всички цивилизационни стълкновения по света. Получи се Народоосвободителна въстаническа армия ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, в която овехтялият католицизъм на папите беше изтеглен на назад във времето, а напред излезе нещо, което по своята същина е завоалирано АНТИХРИСТИЯНСТВО, стигащо в Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия и страните от СЕВЕРНА ЕВРОПА до прям сатанизъм. Ето, с това не могат да се помирят Източните религиозни доктрини, измежду които е както Мюсюлманизма, по този начин и Източното Православие на руснаците. Именно поради това се води днешната война, която си е избрала за собствен Армагедон ничията територия, известна от географските карти като Украина, позната на читателите на Сенкевич катo Дикое Поле.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Дек 202277619 Ное 2022117405 Дек 202262124 Sep 20223204
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР