Автопортрет на Микеланджело беше намерен скрит в една от известните

...
Автопортрет на Микеланджело беше намерен скрит в една от известните
Коментари Харесай

Откриха автопортрет на Милеаднжело в женски портрет

Автопортрет на Микеланджело беше открит прикрит в една от известните му произведения на 500 години, написа в. "Дейли мирър ". Скицата е замаскирана в рисунка на близката другарка на италианския ренесансов талант Витория Колона, изложена в Британския музей в Лондон.

В портрета на Витория може да бъде забелязана дребна фигура пред корема й и сред контурите, оформящи елементи от нейната рокля. Образът показва тяло на мъж, приведено напред под прецизен ъгъл, като че ли рисува. Той е останал неусетен епохи наред.

По времето, в което е живял Микеланджело Буонароти, е имало доста ограничавания за художниците и евентуално едно от тях е било да не подписват творбите си.

Ръководителят на изследването, доктор Дейвиш ди Кампуш от федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, напомня, че сходен автопортрет се появил и при друго произведение на Микеланджело. В него създателят илюстрирал сонет за приятеля си Джовани да Пистоя със свое изображение, на което рисува тавана на Сикстинската шапка.
"Специализираната литература възприема известния му автопортрет като единственото познато изображение на художника ", добави Ди Кампуш.

Експертите откриха и втора фигура на портрета на Витория Колона от 1525 година, наподобяваща удивително доста на рисуваната през 1509 година

"Единствената основна разлика сред двете е позата на тялото. В рисунката на Витория Колона фигурата е наклонена напред, като че ли сега рисува портрета на близката му другарка ", изясни експертът.

Тогава католическата черква не одобрявла художниците да подписват творбите си, с цел да ги защищити от възгордяване - един от седемте смъртни гряха. Но името, обликът или признакът на поръчителя, който плащал за платното, стоял на видно място. Това била основната причина доста от създателите от тази ера дискретно да рисуват личните си лица в творбите си.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР