Автономният кораб използва комуникационна и контролна система, базирана на интернет(снимка:

...
Автономният кораб използва комуникационна и контролна система, базирана на интернет(снимка:
Коментари Харесай

Кораб-робот сканира морското дъно


Автономният транспортен съд употребява информационна и контролна система, основана на интернет
(снимка: SEA-KIT)

Един дребен роботизиран транспортен съд без екипаж неотдавна завърши своята първа и впечатляваща проява на бъдещето на роботизираните морски действия. 12-метровият „ лекомислен кораб без екипаж “ (ППСЕ) на име Maxlimer извърши 22-дневна задача за картографиране на регион на морското дъно в Атлантическия океан.

Корабът е дело на английския SEA-KIT International. Плавателният съд бе ръководен отдалечено посредством сателитна връзка от контролния център в Толсбъри в източна Англия. Мисията беше отчасти финансирана от Европейската галактическа организация.

Роботизираните лодки и кораби дават обещание трагична смяна в метода, по който се работи в морето. Затова доста от огромните проучвателни компании, които ръководят обичайни кораби, към този момент влагат съществено в нови, отдалечено ръководени плавателни технологии. Товарните компании също признават преимуществата на безекипажните кораби от позиция на разноските.
още по тематиката
Предизвикателството обаче е в контрола „ оттатък хоризонта “, отбелязва BBC. Трябва да има метод това да става практично и безвредно, с цел да може технологията да бъде възприета в мащаб. Това точно бе задачата на демонстрацията на Maxlimer.

Този ППСЕ бе изпратен от Плимут в края на юли до място на към 460 км на югозапад. С многолъчев ехолокатор, прикован към корпуса, корабът съумя да картографира повече от 1000 кв. км от континенталния шелф, на дълбочина към километър. Това е сегмент от морското дъно, за който всъщност няма модерни данни, регистрирани в Хидрографския офис на Обединеното кралство.

„ Общата цел на плана беше да показва опциите на актуалните технологии за изследване на неразучени или незадоволително проучени региони от океана и макар провокациите пред планирането, пред които бяхме изправени заради Covid-19, усещам, че го постигнахме. Доказахме същинската дарба на кораба да бъде ръководен оттатък хоризонта “, сподели шефът на софтуерната компания Питър Уокър.

Maxlimer употребява информационна и контролна система, известна като Global Situational Awareness, посредством интернет. Тя разрешава на оператора да реализира достъп в действително време до видео-кадрите, термографските изображения и радарните данни на кораба, както и да слуша онлайн звуците към ППСЕ. Maxlimer поддържа връзка към три самостоятелни сателитни системи, с цел да има непрекъсната връзка с контролната зала.

За задачата на изследването корабът се е движил постепенно, с до 4 възела (7 км/ч), само че хибридната му дизелово-електрическа задвижваща система е високоефективна. „ Имахме подробна информация за това какъв брой гориво ще остане в резервоара. Знаехме, че ще има 300-400 литра. Оказа се при завръщането му, че има 1300 литра “, сподели изпълнителният шеф и дизайнер на SEA-KIT Бен Симпсън.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР