Автономен танкер на име Prism Courage прекоси тихия океан (Снимка:

...
Коментари Харесай

Автономен LNG танкер преплава Тихия океан


Автономен танкер на име Prism Courage прекоси тихия океан (Снимка: HD Hyundai)

Автономен танкер за полутечен газ с тегло 122 000 тона стана първият огромен товарен транспортен съд за транспорт на горива, който прекоси 10 000 километра през океана напълно в самостоятелен режим. Танкерът се споделя Prism Courage и е разработка на HD Hyundai, а негов оператор е бил Avikus.

Кораб, който може да плава независимо, не е оригиналност. Дори и най-малкият транспортен съд може да бъде оборудван с автопилот и да плава самостоятелно. Светът знае и значително истории за товарни кораби, влизащи в пристанища без жива душа на борда, откакто моряците по някакви причина са напуснали борда. Всъщност даже ветроходен транспортен съд без нито грам електроника на борда може да поддържа постоянен курс, в случай че платната са сложени вярно.

Това обаче е доста друго нещо от прекосяването на самостоятелен транспортен съд през океана. Автопилотът разрешава на кораба да поддържа курса и може би може да бъде програмиран да се преценява с GPS координати и да се оправя с течения. Ала самостоятелният транспортен съд би трябвало да може да обработва доста разнообразни типове сензорни показания и освен да взема решения за това по какъв начин да дава отговор на тях, само че да го прави в сходство с разпоредбите за придвижване по пътищата и морското законодателство.

Точно това е направил Prism Courage, плавайки под флага на Панама. Корабът напусна Фрийпорт, Тексас, на 1 май 2022 година, по-късно мина през Панамския канал и прекоси Тихия океан, с цел да дойде до терминала за полутечен природен газ Борйон в провинция Южна Чунчхон, Корея, след пътешестване в продължение на 33 дни.

По време на втората половина на пътуването корабът бе под контрола на самостоятелната навигационна система HiNAS 2.0, която освен го управляваше, само че и търсеше оптималните направления и най-хубавите скорости въз основата на изкуствения разсъдък на Hyundai Global Service Integrated Smartship Solution (ISS). Системата обезпечи навигация, както и отплата за времето и височината на вълните, както и правилно отбягване на преминаващите кораби посредством ръководство в действително време.

Нещо повече: в края на пътуването бе регистрирано, че системата HiNAS 2.0 е осигурила нарастване на горивната успеваемост със 7 % и понижаване на излъчванията на парникови газове с 5 %. В допълнение, корабът е съумял да локализира и избегне други плавателни над 100 пъти.

По време на пътуването Prism Courage е следен от Американското бюро за мореплаване (ABS) и Корейския корабен указател (KR), с цел да се удостовери неговата продуктивност и непоклатимост.

„ Автономната навигационна технология на Avikus беше доста потребна в този тест за прекосяване през океана, изключително за поддържане на навигационни направления, самостоятелна смяна на посоките и отбягване на близки кораби, което усилва удобството при работа на корабните екипажи “, сподели капитан Юнг-хун Ко от Prism Koh от Prism Courage.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР