Автомобилният производител Ford и изследователи от Rice Institute демонстрираха затворен

...
Автомобилният производител Ford и изследователи от Rice Institute демонстрираха затворен
Коментари Харесай

Ford започна да използва графен, получен от пластмасови части от стари коли

Автомобилният производител Ford и откриватели от Rice Institute демонстрираха затворен цикъл на произвеждане на графен. Използвайки техниката на импулсно джаулово нагряване, учените съумяха да трансфорат елементарната пластмаса в обещаващ материал за автомобилната промишленост. Суровината за опитите са пластмасови елементи от остарели пикапи F-150 - отпадък, който нормално се изхвърля или изгаря.

Учени от Rice Institute (САЩ) взимат към 4.5 кг разнообразни пластмаси, основно елементи от брони, уплътнения, подови килими и вложки за седалки, трансфораха ги в прахуляк и по-късно ги „ изгориха “ с електрически ток. Техниката, демонстрирана още през 2020 година, се назовава нагряване с джаул. С неяна помощ графенът може да бъде изолиран даже от питателните боклуци.

Не единствено, че това е доста по-евтин метод за произвеждане на графен, само че технологията също по този начин е екологична, изисква по-малко сила и употребява материали, които нормално се изгарят или изхвърлят. В същото време суровините не би трябвало да се сортират и почистват. Раздробява се, смесва се с кокс за по-добра проводимост, слага се сред електродите и се подава ток с високо напрежение. Бързото нагряване до към 5000 градуса по Целзий трансформира въглерода в турбостратен графен и изпарява всички други детайли.

При автомобилната пластмаса нагряването се прави на два стадия. Първо, прахът се отстрани със слаб ток за 10–16 секунди. Резултатът е мощно карбонизирана пластмаса, чийто размер е към 30 % от оригинала. Останалите 70 % се отделят като газове, парафини и масла. След това през получената маса се пропуща мощен ток. На този стадий 85 % от пластмасата се трансформира в графен. Останалото е водород, О2, хлор, силиций и следи от железни примеси.

Полученият по този метод графен се изпраща назад във фабриките на Ford. Използва се като добавка към полиуретанова пяна, която се инсталира върху каросерията на коли за понижаване на шума и вибрациите. Експериментите демонстрират, че 0.1 % графен е задоволителен, с цел да усили якостта на опън с 34 % и да усъвършенства абсорбцията на нискочестотни звуци с 25 %. Основното е, че пяната е рециклируема и от нея може да се получи наново графен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР