Автомобилните производители започват масово да се завръщат към платината като

...
Автомобилните производители започват масово да се завръщат към платината като
Коментари Харесай

Куриоз: автомобилните производители ще използват платина за по-евтино

Автомобилните производители стартират всеобщо да се завръщат към платината като главен материал за производството на катализатори, твърди Bloomberg. Мярката е подбудена както от рецесията в Украйна и интернационалните наказания против Русия, по този начин и от стопански съображения - колкото и куриозно да звучи, през днешния ден платината е по-евтината опция.

В предишното платината бе главният метал, употребен като катализатор на реакциите в автомобилните каталитични конвертори, или неутрализатори - приспособленията, които понижават нездравословните субстанции в отработилите газове. Заради високата й цена в последното десетилетие производителите започнаха всеобщо да я заменят с паладий, изключително в катализаторите за бензинови мотори. Но нарасналото търсене на паладий неотложно се отрази на цената му - от твърдо под 500 $ за унция при започване на века, през днешния ден тя е към 2000 $ за унция. Платината е едвам към 950 $ за унция (1 унция е 28.3 грама).



Понастоящем автомобилната промишленост употребява към 2.5 милиона унции платина годишно и над 8.5 милиона унции паладий. Подмяната на всеки милион унции паладий с аналогичното количество платина значи спестовност от 1.05 милиарда $ по настоящите цени.

Нарастващ проблем са и доставките - близо една трета от добивания паладий в международен мащаб се пада на Русия, до момента в който при платината делът на поставената под все по-сериозни наказания страна е под 10 на 100.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР