Автомобилните компании и техните доставчици са принудени да прехвърлят по-голямата

...
Автомобилните компании и техните доставчици са принудени да прехвърлят по-голямата
Коментари Харесай

Електромобилите не могат да се наложат по естествен път

Автомобилните компании и техните снабдители са принудени да трансферират по-голямата част от своите бюджети за проучвания в посока нови модели с акумулатори

Продажбите на електрически коли в Европа към момента са „ анемични ” (снимка: CCO Public Domain)

Европейските производители на коли са налели десетки милиарди евро в създаването на електрически коли и хибриди, с цел да се съобразят с по-строгите ограничавания на нездравословните излъчвания. Сега те са изправени пред предизвикването да продадат тези транспортни средства на пазара.

Volkswagen, Porsche и Mercedes-Benz, както и доста други, показаха своите електрически модели на тазгодишното автомобилно ревю във Франкфурт. Мениджърите споделиха, че още хибридни и плъгин модели се създават сега и ще се появят скоро на пазара. Всичко това е част от един по-всеобхватен блян за електрифициране на продуктовите линии. Но смяната е сложна.

Въпреки ентусиазъма, цените към момента са високи и потребителското търсене не е огромно. Поради това авто-индустрията прикани европейските държавни управления за помощ, молейки за данъчни дотации и регулаторни тласъци, които да създадат е-автомобилите по-достъпни и привлекателни за купувачите.

Анемични продажби

„ Електрическият автомобил няма да си пробие път на пазара по натурален метод. Стимулите ще изиграят голяма роля ”, сподели изпълнителният шеф на Volkswagen Херберт Диес, представен от Уол Стрийт Джърнъл. Авто-производителят пусна нов напълно електрически стилен автомобил ID.3.

Продажбите на електрически коли в Европа към момента са „ анемични ”, съгласно пазарните наблюдаващи. През първата половина на тази година напълно електрическите и плъгин хибридните транспортни средства са съставлявали едвам 2,4% от общите продажби на транспортни средства в Европейския съюз. В международен мащаб пазарът на електрически коли също остава дребна ниша.

Въпреки това автомобилните компании и техните снабдители на части споделят, че имат дребен избор – те са принудени да трансферират по-голямата част от своите бюджети за проучвания в посока нови модели с акумулатори. Това е мъчно за тях. Печалбите им са се свили осезаемо на фона на забележителните вложения, направени в създаването на електрически коли. Но фирмите споделят, че нямат опция.

По-скъпо произвеждане

Производството на електромобил нормално коства с 12 000 $ повече, в сравнение с производството на сравним бензинов автомобил. Очаква се ценовият паритет да бъде доближат след към пет години, съгласно консултантската компания McKinsey & Co. Самата батерия коства сред 5 500 до 7 700 $ на транспортно средство.

Ако не се случи забележителен софтуерен пробив, съгласно производителите на коли, компаниите ще би трябвало да разчитат на продажбите на огромни размери и постигането на икономии от мащаба, с цел да реализиран понижаване на цените.

„ Нямаме никакво подозрение, че би трябвало да понижим тези разноски през идващите няколко години ”, споделя изпълнителният шеф на Daimler Ола Кялениус. „ Не можете да повлияете на клиентите какво да купуват ”.

Технологията се усъвършенства

И въпреки всичко показателно е, че електрическите коли, демонстрирани във Франкфурт тази седмица, внезапно контрастират с автосалоните в Детройт и Ню Йорк по-рано през годината. По време на американските изложби централно място заемаха спортни и лекотоварни транспортни средства, множеството от които работят с огромни количества гориво, а еко-колите бяха малко.

Факт е, че технологията не електрическите автомобили се усъвършенства. Много от най-новите модели електрически коли могат да изминат над 350 километра и повече с едно зареждане. Това е голямо усъвършенстване спрямо времето преди няколко години, когато можеше да се приказва за едвам към 150 км. Някои даже доближават 550 километра пробег в електрически режим.

Но даже и на фона на разширението на пробега, евентуалните клиенти към момента се опасяват от риска да останат без електричество посред пътя. Въпреки че обстановката се усъвършенства последователно и се построяват нови мрежи от зарядни станции, високата цена на електрическите транспортни средства и безпокойството по отношение на пробега не престават да обезкуражават клиентите, които търсят нов автомобил.

Индустрията желае тласъци

Това може да се промени, в случай че има тласъци за покупката на е-коли, споделя промишлеността. Правителствата в Китай и Съединени американски щати към този момент оферират големи бонуси за купувачите на електрически коли, въпреки че продажбите на хибридни и плъгин модели остават дребна част от общите продажби там. Причината може би е в чисто психически бариери, счита северноамериканският президент на Porsche Клаус Зелмер по отношение на прехода от бензин към електричество. Тези бариери няма да бъдат елементарно преодолени.

Ето за какво промишлеността приканва държавните управления да дадат ръка. Тази поддръжка следва да включва както
бонуси за купувачите на електрически автомобили, по този начин и поддръжка за създаване на мрежи от зарядни станции за е-колите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР