Автомобилът на Porsche с номер 2, който престоя повече от

...
Автомобилът на Porsche с номер 2, който престоя повече от
Коментари Харесай

Цифрите, които стоят зад победата на Porsche в "24-те часа на Льо Ман"

Автомобилът на Porsche с номер 2, който престоя повече от час в бокса на производителя в началните часове от тазгодишното издание на "24-те часа на Льо Ман ", се завърна на пистата без екипът, формиран от Тимо Бернхард, Бренъдн Хартли и Ърл Бамбер, да загуби желанието си за победа. Може би задачата им, когато започнаха да настигат водачите шест часа след старта на надпреварата, е била по-ниска от победа, само че 85-ото издание на най-бляскавото съревнование от сериите "Льо Ман " затвърди мита, че в автомобилните спортове всеки може да завоюва.

Точно час и пет минути победният автомобил се наложи да остане в бокса за промяна на предното окачване след обиколка номер 59. Надеждите за най-високото ходило на подиума в този миг – 3 часа и половина след старта, изглежаха илюзорни за всички.

"Всичко вървеше добре, само че внезапно нещо в предната част на автомобила се счупи. Екипът прави чудесна работа по колата сега и за нас основна цел остава да вземем най-малко точки в класирането при конструкторите ", показа Хартли, до момента в който по автомобила му към момента се правиха ремонти.

Общо 19 бяха изгубените обиколки за интервала, през който автомобилът бе в бокса, по отношение на водача, който в този миг бе любимецът Toyota с номер 7.

По време на "почивката за водачите " Porsche с номер 2 се смъкна до 56-ото място в генералното класиране.

Въпреки че общо 11 автомобила се отдръпнаха от надпреварата, спечелилите завоюваха единствено 6 позиции от тимовете, които не можеха да продължат. Всяко друго извоювано място бе резултат от изпреварвания на пистата.

На обиколка номер 78 дефицитът на спечелилите бе повишен в размер на час и 24 минути по отношение на водача, който за малко бе станал другият първообраз на Porsche. В същото време тимът на Джеки Чан в Oreca с номер 38, който в последна сметка финишира втори, бе с преднина от час, четири минути и 15 секунди.

Най-бързата обиколка (85-ата) на спечелилите по време на надпреварата бе направена за 3:19.782 минути, а зад кормилото бе Брендън Хартли. Въпреки последния стинт, с който излязоха на първата позиция в края на надпреварата, автомобилът нито един път не направи обиколка под 3 минути и 20 секунди.

При 112-ата обиколка Porsche с номер 2 изпревари първия водач – този в най-ниския GTE Am клас, заемайки 35-ата позиция.

20 обиколки по-късно Ърл Бамбер към този момент бе изпреварил и водача в GTE Pro клас, до който стигна след 11 други изпреварвания. На 131-ата обиколка той към този момент заемаше 21-ата позиция.

С 214-ата си обиколка за първи път, откогато бе открит казуса в автомобила, той още веднъж заемаше място в топ 10.

След още 80 обиколки прототипът за първи път смали изоставането си под един час – 59:57.825 минути, заемайки петата позиция в общата класификация.

По време на 319-ата обиколка водачите от Porsche с номер 1 трябваше да се откажат след техническа щета, като в този миг автомобилът бе ръководен от Андре Лотерер. Той бе инструктиран да докара мигновено колата до боксовете, само че употребявайки само силата от батериите в автомобила. Пътят, който трябваше да измине обаче, бе 12 км. След вторите указания той направи многочислени опити да рестартира автомобила, който бе отпред в продължение на 164 обиколки и държеше преднина от 13 обиколки по отношение на най-близкия си съперник. В този миг единствената вяра от Porsche за победа бе съсредоточена в прототипа с номер 2.

7:22.854 минути бе изоставането на Porsche с номер 2 от Oreca с номер 38 на Джеки Чан Рейсинг, откакто съотборниците им се отдръпнаха. От въпросния пасив Porsche завоюваха две минути и половина от пита на Oreca в края на 319-ата обиколка.

Тимът на Джеки Чан остана на върха в продължение на 29 обиколки. Средно по 10 секунди на обиколка Porsche наваксваха по отношение на водачите в клас LMP2.

Изпреварването за първата позиция пристигна в 348-ата обиколка с помощта на Тимо Бернхард. 19 часа и 23 минути, откакто очакванията им за победа бяха стъпкани, Porsche с номер 2 бяха водач в "24-те часа на Льо Ман ".

Общо 20 обиколки спечелилите държаха първата позиция за цялото съревнование, като всички те бяха точно финалните обиколки. В съпоставяне с това, макар че предходната година Porsche откраднаха успеха от Toyota в последната обиколка, преди този момент имаха 51 обиколки отпред.

Тимо Бернхард, Брендън Хартли и Ърл Бамбер донесоха 19-ата победа в историята на Porsche на "Льо Ман ". Това бе и третата поредна победа на именитата френска писта за конструктора, като всяка от тях бе печелена от друг екип.

С триумфа си на "Льо Ман " триото към този момент държи водачеството в класирането при водачите на международните серии по устойчивост. Тимът дойде във Франция с закъснение от 17 точки на втората позиция, само че си потегли с актив от 21 точки като водач, с помощта на обстоятелството, че в Льо Ман точките са двойни на останалите кръгове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР