Автомобил с крака, който е способен да изпълнява широк спектър

...
Автомобил с крака, който е способен да изпълнява широк спектър
Коментари Харесай

Електромобил с крака за апокалипсиса

Автомобил с крайници, който е кадърен да извършва необятен набор от задания – от избавяне на хора по време на стихийни бедствия до транспорт на дребни групи в градски условия, е една от главните министър председатели на стартиралото тази седмица ревю за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
Машината се споделя Hyundai Elevate и е първият представител на клас UMV (Ultimate Mobility Vehicle), т.е. транспортно средство с оптималната проходимост. Това е реализирано с помощта на кардинално ново окачване с вградени в колелата електомотори. Самите колела са продължение на механични крайници, които могат да имитират походката на млекопитаещо животно.


Краката имат 5 разнообразни степени, които дефинират дължината им. Те могат да прескочат ограда с височина метър и половина, да се изкачват и спускат по надолнище с доста камъни и скали, както и да пресичат блата или заснежен терен. Краката за закрепени на носеща структура, в чийто под е вградено голяма батерия с потенциал 66 кВт/ч.
Самата структура на собствен ред съставлява помещение, което може да бъде употребявано с друга цел. То може да съставлява здравна капсула с съоръжение, нужно за реанимиране на потърпевши хора или пък да бъде салон, в който да се настанят хора, тръгнали на обиколка по труднодостъпни места. В прибрано положение краката заемат напълно малко място и това трансформира Elevate в обичаен автомобил, който може да бъде употребен като подобен.


Разработката на неповторимата машина е лишила 3 години на експертите от Hyundai, а с изработката и тестванията на прототипа се е заела американската инженерингова компания Sundberg-Ferar. Идеята е, Elevate да не остане единствено първообраз за демонстрации, а да се появи и в серийно произвеждане. Вече има интерес към план от страна на избавителни служби в Съединени американски щати, които имат нужа от сходни транспортни средства.
Краката-колела имат очевидните преимущества от позиция на проходимостта, защото могат да запазят носеща структура в хоризонтално състояние. А това е доста значимо при транспортиране на потърпевши хора, както и при превозването на трудноподвижни хора в самите градове.


Първите първообраз на Elevate са били с хидравлични крайници, само че в последна сметка е била определена система с електрическо задвижване, защото тя е по-надеждна. В рискови условия с цялостен заряд на батериите машината може да измине 35 км, само че в градски режим това разстояние ще се усили доста.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР