Автоматични външни трябва да има на повечето обществени места –

...
Автоматични външни трябва да има на повечето обществени места –
Коментари Харесай

Защо трябва да има дефибрилатори на всички обществени места?

" Автоматични външни би трябвало да има на множеството публични места – концертни зали, спортни игрища, огромни спирки на метрото и влаковете и в предприятията. " Това съобщи в изявление за bTV кардиологът проф. Иво Петров и изясни, че България е една от последните страни, които не дават отговор на европейската инструкция, издадена през 2012 година, за тъй наречените положително законодателство.
„ Доскоро имаше страни, в които нямаше никаква разпоредба, има страни, в които има положителна разпоредба и такива, където има наказателни. В България в Закона за здравето съществува един текст, който освен упреква, само че е допустимо да бъде подложен под отговорност човек, който не е експерт и употребява машина, която може евентуално да има отношение към даването на първа помощ “, добави проф. Петров.
 Българите доплащат сред 1800 и 8000 лв. за уред, предотвратяващ неочаквана сърдечна гибел Българите доплащат сред 1800 и 8000 лв. за уред, предотвратяващ неочаквана сърдечна гибел
Между 1800 и 8000 лв. би трябвало да доплащат пациентите, нуждаещи се от имплантируем кардиовертер дефибрилатор – устройство, което...
Според него цената на уреда не е причина той да не бъде всеобщо публикуван. По думите му един сходен дефибрилатор коства към 3000 лева Кардиологът изясни, че автоматизираните външни дефибрилатори разрешават незабавна здравна помощ да се оказва и от неспециалисти. Той даде образец със обстановката с датския футболист , който получи сърдечен арест на терена. По думите му лекарите са го поели, откакто е била осъществена дефибрилация, което най-вероятно е избавило и живота му.
" Такъв вид проява има двоен резултат. Първо – обучаване на популацията за деяние с външен дефибрилатор, което е обикновено, само че усилва съзнанието на неспециалистите по какъв начин да се работи. Така, инцидентни жители избавят инцидентни жители “, изясни той.
Проф. Петров описа, че през 2013 година Националното кардиологично сдружение и БЧК са създали няколко образования при децата по какъв начин се работи в такива обстановки. О думите му в Западна Европа сходен вид курсове са наложителни в часовете по физическо образование.
" Миналата седмица внесох план на разпоредба в Министерство на здравеопазването, която да разреши провеждането на такива курсове измежду популацията. Например, в Япония в предприятия и институции на всеки 10 души би трябвало да има един подготвен, който да работи с външен дефибрилатор и дава първа помощ ", добави той.
 Пловдив първи в страната с автоматизирани дефибрилатори в публични здания (СНИМКИ) Пловдив първи в страната с автоматизирани дефибрилатори в публични здания (СНИМКИ)
„ Над 400 000 души умират всяка година в Европа от неочакван сърдечен арест, а жертвите в България са над 10 000 души “. Това...
Той посочи, че по европейските стандарти на всеки 3000 души население би трябвало да има по един дефибрилатор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР