Автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Русия

...
Автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Русия
Коментари Харесай

ЕкзоМарс-2016 направи първата си снимка на Марс!

Автоматичната междупланетна станция на Европейската галактическа организация (ЕКА) и Русия “ЕкзоМарс-2016 ” снима Марс за пръв път на 13 юни!

В момента на снимането на фотографията “ЕкзоМарс-2016 ” беше на разстояние 41 милиона километра от Червената планета. Въпреки че тя по-скоро наподобява на фотография, направена с камера, прикачена към дребен телескоп, и по никакъв метод няма да може да се съпоставя със фотосите от орбита, достижението е значимо за екипа.

Преди това “ЕкзоМарс ” съумя да направи фотография на звездното небе, което се случи по-малко от месец след старта.

“Снимките потвърдиха чувствителността на инструмента и са ясни ”, оповестява Антоан Померол, един от откривателите, работещи с камерата CaSSIS в Бернския университет, Швейцария.

С течение на времето “ЕкзоМарс-2016 ” от ден на ден ще се доближава към Марс и фотосите ще стават все по-внушителни.

“Телескопите на Земята и галактическият телескоп “Хъбъл ” в орбита към нея към момента се оправят по-добре от нас, само че ни следва към момента дълъг път към Марс ”, споделя Николас Томас, основният откривател на CaSSIS.

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ” бе изстреляна сполучливо на 14-ти март благодарение на ракетата “Протон-М ” и ускорителния блок “Бриз-М ”. Пристигането в орбита към Марс е планувано да стане на 19 октомври.

На същия ден на повърхността на Марс ще би трябвало да кацне и европейският демонстрационен спускаем модул “Скиапарели ”, който лети прикачен към “ЕкзоМарс-2016 ”.

Освен камерата, другите принадлежности на борда на “ЕкзоМарс-2016 ” също ще бъдат тествани тази седмица. Следващият месец, на 28-ми юли, “ЕкзоМарс-2016 ” ще възпламени мотора си за промяна на курса.

Напред към Марс!

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР