Автоинструктори блокираха за близо 4 часа жълтите павета, преговаряха с

...
Автоинструктори блокираха за близо 4 часа жълтите павета, преговаряха с
Коментари Харесай

Автоинструктори блокираха Цар Освободител, а министри отстъпиха от позиции

Автоинструктори блокираха за близо 4 часа жълтите павета, преговаряха с специалисти в просветителното и транспортното министерство и в последна сметка получиха " дребна победа ".
Отменя се заповедта на просветителния министър, с която трябваше да се усилят часовете за кормуване от 31 на 42 ч. и се основава работна група, която ще дефинира какъв да бъде изпитът и какви ограничения да се подхващат, с цел да са подсигурява, че новите водачи ще излизат добре готови на пътя. Това разгласи ръководителят на държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ след провелата се среща в транспортното министерство сред представители на автоинструкторите, просветителният министър Красимир Вълчев и транспортния министър Росен Желязков, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Как се стигна до това решение? Хронологията:
Над 400 автоинструктори със своите коли блокираха придвижването по бул. “Цар Освободител ” в сектора от ул. “Г. С. Раковски ” до президентството за близо 4 часа.
Протестиращите автоинструктори желаеха да бъде анулирано увеличението на часовете за кормуване от 31 на 42 часа. Те не са съгласни с правенето на селфи всякога за да се потвърди, че курсистът е ходил на образование, както и въвеждане на GPS система.

“Не е належащо да се усилват часовете за кормуване, тъй като има курсисти, които бързо усвояват материала и кормуването и за тях тези часове са непотребни и излишно оскъпяват курса ”, уточни автоинструкторът Николай Белчев и добави, че тези спомагателни часове ще оскъпят курса с 200 лева
Председателят на Института по пътна сигурност Богдан Милчев, съобщи, че поддържат митинга и акцентира, че тези които в този момент ги съставляват, се договарят с държавното управление от тяхно име и за тяхна сметка.

“Те не одобряват това, което държавното управление им предлага в този миг – да се усилват часовете за кормуване; да се реализира надзор от частна компания, на която в допълнение да се заплаща и всички останали безумия, които им се оферират ”, съобщи Милчев.
Той сподели, че институтът и автоинструкторите упорстват за смяна на изпита и едвам тогава би трябвало да се вършат други промени.
Протестиращите внесоха декларация в просветителното министерство. В нея те упорстват за анулация на заповедта на министър Вълчев, с която се усилват часовете за кормуване и въвеждането на GPS система за надзор, промяна на представляващите ги лица и основаване на ново звено в МОН, което да издава разрешителните за тази активност и да сътвори разпоредбите за работа на автоинструкторите.

По време на срещата министърът на образованието Красимир Вълчев е заречен на инструкторите да спре заповедта си за увеличение на часовете за кормуване. Това обявиха по-късно протестиращи, които го дефинираха като " дребна победа ", цитира ги " 24 часа ".
Министър Вълчев е поел ангажимент да се направи и нова работна група, която да приготви образователната документи.
" Ние сме подготвени да дискутираме тематиката и в нова работна група. На този стадий считаме, че тематиката е от извънреден публичен интерес ", съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова и акцентира, че заповедта, против която недоволства част от сектора не е влезнала в действие.

Министерството на образованието и науката не се фиксира върху броя на часовете, а върху успеваемостта на образованието и какво се случва по време на курса, сподели още тя.  На срещата в МОН е разисквано и по какъв начин изпитът да стане първокласен.
На въпрос на БГНЕС по какъв начин гледат на настояването на протестиращите контролът върху активността им да се прави от МОН, Михайлова сподели, че на този стадий към момента е рано да се вземе решение.

" Това е процедура, която е съществувала и в края на 90-те години. Когато желаеме успеваемост би трябвало да търсим и нови практики ", уточни тя и добави, че все още нямат такива пълномощия според Закона за придвижване по пътищата.
След това диалогът се придвижи в Министерството на превоза , където дойде и просветителният министър Вълчев. Там решението се удостовери, а ръководителят на държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " акцентира, че е значимо да се работи по разпоредбите за кормуването напълно, а не на парче и, че промени няма да се вършат без да се чуе думата на сектора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР