Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември. Ще

Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември. Ще ...

Различни браншове излизат на протест за държавна помощАвтобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември. Ще бъдат преустановени превозите в областите градове София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич.

Ще има и протестни шествия на сдруженията в бранша, с което техните представители искат да заявят, че сектора е в тежко положение и има необходимост от държавно подпомагане.

Превозвачите настояват за компенсации заради шоковия скок на горивата и за работни заплати, тъй като според тях мярката 60 на 40 не е ефективна. По същото време тирове ще затворят „Дунав мост 2“ и „Капитан Андреево“. Товарните превозвачи са недоволни от дългото изчакване за влизане и излизане от България.

Протестите са планирани въпреки уверенията на служебния транспортен министър Христо Алексиев, че за втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа.

"Предвидените в държавния бюджет средства са 40 милиона лева. Срокът за усвояването им е до края на година. За целта е необходимо да работим максимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства. След нотифициране на мярката от Европейската комисия ще стартира процедурата по кандидатстване и получаване на финансирането от превозвачите и общинските транспортни дружества", обясни Алексиев. 

Алексиев съобщи, че в края на следващата седмица всички необходими документи трябва да са изпратени в Европейската комисия, за да стартира процедурата по нотифициране на държавната помощ. До тогава заедно с бранша и общините трябва да са изработени критериите.

Собствениците на ресторанти настояват да работят без ограничения за вечерен час и капацитет. От туристическия бранш искат да се изработи пакет от документи, удостоверяващи здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти. Искането обаче е тестове да се изискват и за други сектори като телекоми, банки, търговски обекти, които били не по-малко рискови

 

Източник: banker.bg