Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември. Ще

...
Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември. Ще
Коментари Харесай

Различни браншове излизат на протест за държавна помощ

Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще стачкуват на 28 септември. Ще бъдат прекратени транспортите в областите градове София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич.

Ще има и протестни шествия на сдруженията в сектора, с което техните представители желаят да заявят, че бранша е в тежко състояние и има нужда от държавно подкрепяне.

Превозвачите упорстват за обезщетения поради шоковия скок на горивата и за работни заплати, защото съгласно тях мярката 60 на 40 не е ефикасна. По същото време тирове ще затворят „ Дунав мост 2 “ и „ Капитан Андреево “. Товарните превозвачи са недоволни от дългото изчакване за влизане и излизане от България.

Протестите са планувани макар уверенията на служебния транспортен министър Христо Алексиев, че за втори път автобусните превозвачи ще могат да аплайват за финансова поддръжка.

" Предвидените в държавния бюджет средства са 40 милиона лв.. Срокът за усвояването им е до края на година. За задачата е належащо да работим оптимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства. След нотифициране на мярката от Европейската комисия ще започва процедурата по кандидатстване и приемане на финансирането от превозвачите и общинските транспортни сдружения ", изясни Алексиев. 

Алексиев заяви, че в края на идната седмица всички нужни документи би трябвало да са изпратени в Европейската комисия, с цел да започва процедурата по нотифициране на държавната помощ. До тогава дружно с сектора и общините би трябвало да са направени критериите.

Собствениците на заведения за хранене упорстват да работят без ограничавания за вечерен час и потенциал. От туристическия отрасъл искат да се създаде пакет от документи, удостоверяващи здравния статус и сигурността на посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти. Искането обаче е тестове да се изискват и за други браншове като телекоми, банки, търговски обекти, които били не по-малко рискови

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР