Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял ...

Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял

Превозвачи: Автобусът от „Струма” е бил по-стар от записаното

Автобусни превозвачи изразиха подозрение за техническото състоянието на рейса , изгорен на Автомагистрала „ Струма”. Според тях транспортното средство е по-старо от записаното в документацията. По думите им рейсовете , създадени през последните години, имат машинални системи за сигурност, които е трябвало да сработят при пожар.

Автобус, който е създаден през 2018 година , дава отговор на всички модерни системи за сигурност. Оборудван е със лична система за гасене при пожар.

„ И самото купе, и седалките - всичко е направено от такива материали, които не могат толкоз просто да бъдат запалими”, изясни Себахтин Исмаил, който е притежател на агенция за автобусен транспорт .

Освен това при конфликт рейсът машинално би трябвало да отвори всички порти и спешни люкове. Именно това кара Себахтин да се съмнява, че изгорялата на „ Струма” машина е била по-стара. Въпреки, че по документи рейсът е относително нов.„ Това е системата, която при минимум късо съединяване машинално задейства всички системи в рейса , коeто включва и спешно прекъсване на рейса , спешно отваряне на вратите и спешните люкове. Автобусът е доста остарял модел, както казах, има подправени документи за регистрация и няма по какъв начин , старите модели не се отваряха, те се отварят ръчно”, уточни още Исмаил пред Нова ТВ.

А с цел да проверят другия реализуем фактор за покрусата – състоянието на пътя, група минаха по маршрута на северномакедонския рейс .

„ Вижте какво се случва, когато маркировката изчезне, вижте отляво какъв брой хубаво се съзира , а тук не можем да преценим къде е границата на платното за движение”, уточни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Огледите през последните дни карат специалистите да мислят, че шофьорът е бил жив след първичния удар и е опитал да овладее позицията .

“Твърдим, че спирачен път има. Действията на лидера показват , че той до последно се е борил да спаси ситуацията и откакто е ударил мантинелата вдясно, откакто е спукал гума, разцепил е резервоара, очевидци описват , че той се е движил горящ”, изясни някогашният авто играч Румен Дунев.

Оказва се още, че по този начин наречените котешки очи на автомагистрала „ Струма” към този момент не дават отговор на изискванията.


Източник: fakti.bg