Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял

...
Автобусни превозвачи изразиха съмнение за техническото състоянието на автобуса, изгорял
Коментари Харесай

Превозвачи: Автобусът от „Струма” е бил по-стар от записаното

Автобусни превозвачи показаха подозрение за техническото положението на рейса, изгорен на Автомагистрала „ Струма”. Според тях транспортното средство е по-старо от записаното в документите. По думите им рейсовете, създадени през последните години, имат автоматизирани системи за сигурност, които е трябвало да сработят при пожар.

Автобус, който е създаден през 2018 година, дава отговор на всички модерни системи за сигурност. Оборудван е със лична система за гасене при пожар.

„ И самото купе, и седалките - всичко е направено от такива материали, които не могат толкоз елементарно да бъдат запалими”, изясни Себахтин Исмаил, който е притежател на компания за автобусен транспорт.

Освен това при конфликт рейсът автоматизирано би трябвало да отвори всички порти и спешни люкове. Именно това кара Себахтин да се съмнява, че изгорялата на „ Струма” машина е била по-стара. Въпреки, че по документи рейсът е относително нов.

„ Това е системата, която при минимум късо съединяване автоматизирано задейства всички системи в рейса, коeто включва и спешно прекъсване на рейса, спешно отваряне на вратите и спешните люкове. Автобусът е доста остарял модел, както споделих, има подправени документи за регистрация и няма по какъв начин, старите модели не се отваряха, те се отварят ръчно”, уточни още Исмаил пред Нова ТВ.

А с цел да ревизират другия вероятен фактор за нещастието – положението на пътя, група минаха по маршрута на северномакедонския рейс.

„ Вижте какво се случва, когато маркировката изчезне, вижте отляво какъв брой хубаво се вижда, а тук не можем да преценим къде е границата на платното за движение”, уточни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Огледите през последните дни карат специалистите да мислят, че водачът е бил жив след първичния удар и е опитал да овладее обстановката.

“Твърдим, че спирачен път има. Действията на лидера демонстрират, че той до последно се е борил да избави ситуацията и откакто е блъснал мантинелата вдясно, откакто е спукал гума, разцепил е резервоара, очевидци описват, че той се е движил горящ”, изясни някогашният авто играч Румен Дунев.

Оказва се още, че по този начин наречените котешки очи на автомагистрала „ Струма” към този момент не дават отговор на условията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР