Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че

...
Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че
Коментари Харесай

Александър Шаленберг: Австрия ще запази неутралния си статут

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг съобщи през днешния ден, че страната му ще резервира неутралния си статут, съобщи Ройтерс.

Други две страни от Европейския съюз - Швеция и Финландия, трансформираха датиращи от десетилетия външнополитически позиции, подавайки кандидатури за участие в НАТО предвид на съветската инвазия в Украйна.

" Ситуацията за нас наподобява малко по-различно ", сподели Шаленберг за немското радио " Дойчландфунк ", като посочи, че в Австрия има доста огромна социална поддръжка за неутралитета .

По думите му Австрия, която получава 80 % от своя природен газ от Русия, ще продължи да дава филантропична поддръжка на Украйна, а не смъртоносни оръжия.

" Ние оказваме забележителна помощ, само че не с военни муниции. Аз мисля, че помощта за Украйна не може да се свежда единствено до военни муниции ", съобщи той.
Нахлуването на Русия в Украйна, почнало на 24 февруари, докара до промени в политиката за национална сигурност на доста европейски страни, отбелязва Ройтерс. 

Финландия и Швеция през днешния ден публично подадоха поръчки за присъединение към НАТО, което е една от най-значителните промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия.

Швейцария , която не членува в Европейски Съюз и от дълго време е известна с неутралния си статут, също от ден на ден клони към присъединение към алианса, съобщи за Ройтерс по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на защитата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР