Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че

...
Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че
Коментари Харесай

Австрия няма да кандидатства за членство в НАТО, запазва неутралния си статут

Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг съобщи през днешния ден, че страната му ще резервира неутралния си статут. Други две страни от Европейския съюз - Швеция и Финландия, трансформираха датиращи от десетилетия външнополитически позиции, подавайки кандидатури за участие в НАТО предвид на съветската инвазия в Украйна.

" Ситуацията за нас наподобява малко по-различно ", сподели Шаленберг за немското радио " Дойчландфунк ", като посочи, че в Австрия има доста огромна социална поддръжка за неутралитета. По думите му Австрия, която получава 80 % от своя природен газ от Русия, ще продължи да дава филантропична поддръжка на Украйна, а не смъртоносни оръжия.

" Ние оказваме забележителна помощ, само че не с военни муниции. Аз мисля, че помощта за Украйна не може да се свежда единствено до военни муниции ", съобщи той.

Финландия и Швеция публично подадоха поръчки за присъединение към НАТО, което е една от най-значителните промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия, напомня Българска телеграфна агенция.

Швейцария, която не членува в Европейски Съюз и от дълго време е известна с неутралния си статут, също от ден на ден клони към присъединение към алианса, съобщи за Ройтерс по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на защитата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР