Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че няма да се оттегли

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че няма да се оттегли
Коментари Харесай

Курц не възнамерява да подава оставка заради Ибисагейт

Австрийският канцлер Себастиан Курц съобщи, че няма да се отдръпна от поста си и че не е давал лъжливи показания по време на чуванията на специфичната комисия на Народното събрание за следствие на случая " ", на който се преглежда назначението на управлението на един от държавните холдинги, оповестява БГНЕС.
По-рано стана известно, че австрийската прокуратура за битка с икономическите закононарушения и корупцията е почнала и неговия началник на администрацията Бернхард Бонели по съмнение за предоставяне на погрешни показания на парламентаристи, участващи в специфичната комисия на Народното събрание, с цел да изяснят събитията по делото " Ибисагейт " от 2019 година. По време на този развой, наред с други неща, беше прегледан въпросът за процедурата за назначение на Томас Шмид на длъжността началник на държавния холдинг Esterreichische betailigungs AG, посредством който страната има акции във значими австрийски предприятия. Представители на опозиционната партия " Нова Австрия " заподозряха, че Курц е излъгал под клетва през юни 2020 година, когато той отговори негативно, че е обсъждал назначението с Шмид като част от сделка с съдружния сътрудник Хайнц-Кристиан Щрахе, който е основният воин в " Ибисагейт " - скандал с аромат на Русия и оказвано въздействие от Кремъл. В тази връзка опозицията подаде съответна молба до прокуратурата, която беше принудена да стартира следствие.
" Не виждам причина за оставка. Вярвам, че има още доста работа. Избирателите ме избраха, аз ще не преставам да си правя непоклатимо работата ", сподели Курц.
 Бивша австрийска евродепутатка уплашена за живота си поради български предприемач Бивша австрийска евродепутатка уплашена за живота си поради български предприемач
Политикът от австрийската дясна Партия на свободата (Freiheitliche Partei Österreichs - FPÖ) Барбара Капел признава, че е пол...
Според него, обвиняванията на опозицията са неприятни за него, само че той е привикнал с това. " Правителствената коалиция не е обременена. Досега всички обвинявания, които бяха изслушани, се оказаха погрешни ", добави австрийският канцлер.
Курц обърна внимание на обстоятелството, че " не приказваме за обвинявания в корупция, това е обвиняване в погрешно изказване пред специфичната комисия ". В същото време той чака, че прокуратурата може публично да му повдигне обвиняване и когато и да е може да отнесе делото до арбитър. " Следователно, несъмнено, съм подготвен да дава на съдията гледната си точка ", сподели канцлерът.
На въпрос дали е излъгал през юни 2020 година на съвещание на парламентарната комисия, Курц сподели: " Не, несъмнено не. Винаги съм се опитвал да кажа на проверяващата комисия освен истината, само че и да споделя всичките си мемоари с комисията ".
Курц изясни, че доста от обсъжданите по това време тематики са свързани със събитията от предишното. " Това не бяха главните тематики в работата ми. За мен е значимо да подчертая, че в специфичната комисия имаше атмосфера, в която Нова Австрия и социалдемократите съзнателно се опитваха да работят с водещи въпроси и погрешни изказвания, когато всяка дума беше обръщана и по-късно незабавно последваха обвинявания. Това не е най-хубавата политическа просвета ", добави той.
 Край на следствието против Щрахе за корист с власт Край на следствието против Щрахе за корист с власт
Прокуратурата за битка с икономическите закононарушения и корупцията в Австрия завърши следствието против някогашния австрийски вицеканцлер...
Според Курц, представители на следствието към момента не са провели диалог с него. Засега той е осведомен единствено, че представители на " Нова Австрия " и социалдемократите са подали молба до прокуратурата, вследствие на което е стартирано следствие.
На въпрос дали има чиста съвест, Курц сподели: " Знам, че анкетната комисия е длъжна да споделя истината, тъй че постоянно ми е доста ясно, че е належащо да споделям истината. Всичко останало не беше просто немислимо за мен, само че също по този начин е безразсъдно за какво да го върша ".
" С цялото си сърце не мога да си го показва ", заключи Курц, запитан дали чака неоправдателна присъда.
В Австрия през май 2019 година стартира вътрешнополитически скандал,, който докара до оставката на някогашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тогава неговата Австрийска партия на свободата напусна държавната коалиция с Австрийската национална партия. Кабинетът на министрите, ръководен от канцлера Себастиан Курц, беше уволнен същата година, откакто Народното събрание гласоподава съмнение. Оттогава в Австрия е основана специфична парламентарна комисия, която да разбере детайлностите за събитията в портата на Ибиса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР