Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни тази вечер вътрешния министър Херберт

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни тази вечер вътрешния министър Херберт
Коментари Харесай

Себастиан Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц уволни довечера вътрешния министър Херберт Кикъл от крайнодясната Партия на свободата макар опасността на съдружния му сътрудник всички нейни министри да изоставен, в случай че направи това, написа novini.bg.

Почти незабавно представител на Партията на свободата съобщи, че всички министри на групировката ще подадат оставки.

Разпадът на съдружното държавно управление вещае предварителни избори.

„ Щом разбрах, че нещата стоят по този начин, аз се договорих с федералния президент за метода, по който до изборите да бъде обезпечена политическа непоклатимост. Свободните министерски кресла да бъдат заети от специалисти и висши чиновници. Така и в този сложен миг ще съумеем да запазим функциониращо държавно управление и няма да загубим гласа си във значимите решения на европейско ниво след евроизборите в неделя “, сподели Курц на конференция.

Австрийският канцлер изясни, че Кикъл няма по какъв начин да остане отпред на вътрешното министерство и да надзирава следствието за търговия с въздействие против към този момент някогашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

„ По време на сниманите събития Херберт Кикъл бе общоприет секретар на своята партия и виновен за финансирането й. Затова след съвещания с президента взех решение да му предложа да освободи от служба вътрешния министър “, сподели канцлерът, съобщи БНР.

„ Ще напуснем нашите постове, в случай че вътрешният министър Херберт Кикъл бъде заставен да се отдръпна “, съобщи по-рано през днешния ден Норберт Хофер, който е новият водач на крайнодясната Партия на свободата и посочен за вицеканцлер на мястото на Хайнц-Кристиан Щрахе. Той подаде оставка в събота поради така наречен „ Афера Ибиса “.

Ново проучване дни преди евроизборите сподели през днешния ден, че поддръжката за крайната десница е намаляла с 5% до 18 на 100 след абсурда.

Анкетата даде на ръководещите консерватори на Курц растеж от 4 пункта до 38 %.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР