Австрийският канцлер Себастиан Курц, каза днес, че на срещата на

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц, каза днес, че на срещата на
Коментари Харесай

Австрия настоява за бързи и радикални решения в ЕС по въпросите на миграцията

Австрийският канцлер Себастиан Курц, сподели през днешния ден, че на срещата на няколко европейски водачи през уикенда ще упорства да се работи бързо по казуса с миграцията, като заплаши, че неговата страна ще стартира сама да основава центрове за претенденти за леговище отвън Европейски Съюз, в случай че проточилата се парализа в търсенето на общоевропейско решение по въпроса не бъде преодоляна, съобщи Ройтерс.

Консерваторът Курц, който е хардлайнер по въпроса за имиграцията и ръководи в коалиция с крайната десница, даде обещание да предотврати повторение на миграционната рецесия от 2015 година, когато Австрия одобри претенденти за леговище, чийто брой надвиши 1 % от личното й население. Сега той упорства да се даде по-твърд мандат на Фронтекс, граничната организация на Европейски Съюз, да се намесва по море и зад граница.

" Достигнахме точка, в която позициите на множеството страни (от ЕС) сочат в вярна посока и множеството от тях са съгласни, че отворените външни граници са неправилно решение ", сподели Курц, който бе хазаин на взаимна среща в Линц на държавните управления на Австрия и прилежащата южногерманска провинция Бавария.

Срещата предхожда предварителната лидерска среща на Германия, Италия, Франция, Австрия, България и някои други страни от Европейски Съюз, планувана за неделя в Брюксел, особено отдадена на изглаждане на сериозните разлики по имиграционния проблем. Тази среща пък предхожда постоянната среща на върха на Европейски Съюз на 28 – 29 юни отново в Брюксел, на която, както се обрисува, полемиките по имиграцията още веднъж ще излязат на напред във времето.

" Ние ще упражним напън, с цел да се вземат решения точно в тази посока. Въпросът, който е най-малко толкоз значим, колкото и останалите, е дали тези решения ще бъдат приложени бързо ", сподели австрийският канцлер на взаимна конференция в Линц с баварския министър председател Маркус Зьодер, без да посочи какви може да бъдат тези решения.

Във връзка със започващото на 1 юли австрийско ротационно председателство на Европейски Съюз Курц съобщи, че ще се стреми да обезпечи " опцията Фронтекс да може да работи и в трети страни... да се бори против каналджиите – трафиканти на хора по този начин, както в други елементи на света се борят с наркомафията ".

Ако се окаже, че няма воля за такова решение, " ние безспорно ще би трябвало да помислим по какъв начин като обособени страни можем да се обединим в по-малка група за осъществяване на подобен взаимен план ", акцентира австрийският канцлер, имайки поради основаването на центрове за претенденти за леговище.

Курц означи, че Австрия към този момент е почнала " предварителни диалози с Дания и други дребни страни " от Европейски Съюз по въпроса. Той въпреки всичко добави, че задачата към този момент е намирането на общо европейско решение.

Курц явно е намерил сходно мислещ събеседник в лицето на Зьодер, който сподели, че би било " рационално да се похарчат пари за основаване на протекционни зони в Африка ", с цел да се предотврати напорът на бежанци към Европейски Съюз.

Според баварския министър председател основаването на такива зони би подало сигнал към обществеността, че няма да се повторят събитията от 2015 година, когато Германия отвори границите си за стотици хиляди бежанци. Той обаче не посочи, дали това значи финансиране на лагери за бежанци на африканския континент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР