Австрийският град Халщат предприе нестандартна крачка в ограничаването на свръхтуризма.

...
Австрийският град Халщат предприе нестандартна крачка в ограничаването на свръхтуризма.
Коментари Харесай

Австрийски град издигна „стена“, за да спре туристическите селфита

Австрийският град Халщат предприе ексцентрична крачка в ограничението на свръхтуризма. Кметството сложи стена, която да попречи на туристите да се снимат на фона на австрийските планини, за които се счита, че са въодушевили хитовия филм „ Замръзналото кралство “ на Disney, оповестява Euronews.

Дни след нейното слагане обаче тя беше отстранена поради вълната от отрицателни мнения в обществените мрежи. Кметът на града Александър Шойц е безапелационен, че ще сложи банер на мястото на оградата, който да припомня на туристите, че в региона живеят хора и би трябвало да се преценяват с тях.
Защо толкоз доста хора посещават Халщат?
Халщат е обект на международното завещание на ЮНЕСКО. Традиционните къщи са ситуирани на фона на красивите планини и чистите води на Hallstätter See.

Преди пандемията от COVID-19 милиони хора го посещаваха всяка година и Халщат беше изключително известен измежду гости от Източна и Югоизточна Азия. Дестинацията беше показана в корейско телевизионно шоу през 2006 година, а копие на града беше издигнато в Хуейджоу, провинция Гуангдонг, Китай през 2011 година

Смята се също, че австрийската дестинация е ентусиазъм за измисленото село Арендел в известния филм на Disney „ Замръзналото кралство “.

Сега броят на туристите още веднъж се усилва и градът се стреми да ограничи свръхтуризма. Халщат към този момент вкара дневни ограничавания за броя на рейсовете и колите, които могат да влязат в града.

Но постоянно доближава тези граници и кметът Шойц сподели пред австрийската преса, че жителите просто желаят да бъдат оставени на мира.

Забраните за селфи се популяризират в цяла Европа.

Халщат не е единствената европейска дестинация, която желае да спре туристите да театралничат за селфита.

Живописният град Портофино на италианската Ривиера вкара зони, неразрешени за очакване. Всеки, който бъде заловен да се мотае на кея прекомерно дълго сред 10:30 сутринта и 18:00 часа, рискува санкция от към 270 евро.

Правилата имат за цел попречат на огромни групи туристи да се събират на кея, с цел да вършат фотоси пред цветните здания на Портофино. С едвам 400 поданици градът от време на време е покрит от над 10 000 туристи, което води до пренаселени улици и тапи.
 Портофино вкарва санкция за туристически селфита
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР