Австрийският финансов министър Гернот Блюмел заяви в четвъртък, че инфлационните ...

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел заяви в четвъртък, че инфлационните

Австрийският финансов министър се надява на повишаване на лихвите от страна на ЕЦБАвстрийският финансов министър Гернот Блюмел съобщи в четвъртък, че инфлационните терзания са му докарали " безсънни нощи " и че се надява Европейската централна банка да увеличи лихвените ставки.

" Някои страни от Европейски съюз имат толкоз високи задължения, че не могат да си разрешат по-високи лихви. С оглед на това не е безпричинно обвиняването, че ЕЦБ не подвига лихвите поради тези страни. Но тази позиция на централната банка би било изменничество към европейците ", заключи Блюмел в изявление за австрийското списание Profil.

Министърът разяснява и вероятностите Себастиан Курц да се върне като федерален канцлер, отбелязвайки, че това ще зависи " от положението на повдиганите обвиняванията, които би трябвало да бъдат прегледани ".

Изявлението на Гернот Блюмел идва единствено часове преди края на редовното съвещание на Европейската централна банка.  Почти несъмнено е, че ЕЦБ резервира непроменена досегашната си парична и лихвена политика и евентуално ще се опита да отблъсне растящите упования за повишение на лихвите през идващата година, макар че може би ще признае, че инфлацията е и ще бъде по-висока от плануваната.


След като към този момент разгласи, че големите политически решения евентуално ще бъдат факт на декемврийското съвещание, се чака държавният глава на ЕЦБ Кристин Лагард да сложи основата за отмяна на незабавните противопандемични тласъци.

Лагард макар че евентуално ще подчертае за следващ път след края на днешното съвещание, че ЕЦБ не бърза да стяга в допълнение паричната си политика, даже в случай че някои от останалите водещи централни банки към този момент вършат това (вчерашното решение на Централната банка на Канада) или възнамеряват да създадат това (Федералния запас на Съединени американски щати и Английската централна банка).

Инвеститорите и анализаторите макар че имат все по-големи подозрения по отношение на тезата на ЕЦБ, че инфлационният растеж е единствено краткотраен и че повишението на лихвите към момента е надалеч в бъдещето.

Това от своя страна води до огромна разлика сред пазарните лихвени упования и личните насоки на банката, че лихвите ще останат ниски, до момента в който инфлацията не се стабилизира на равнището от 2 на 100.

Всъщност финансовите маркети в този момент към този момент правят оценка прочут късмет за повишаване на лихвите от ЕЦБ през идващата есен и чакат инфлацията да бъде към целевото равнище през идващите години, като и двете прогнози надалеч не подхождат на личните оценки на централната банка.

Източник: bnr.bg