Австрийските власти са предупредили журналиста Христо Грозев, че наети от

...
Австрийските власти са предупредили журналиста Христо Грозев, че наети от
Коментари Харесай

Financial Times: Австрия предупредила Христо Грозев за подготвян атентат срещу него

Австрийските управляващи са предизвестили журналиста Христо Грозев, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници. Това написа в собствен материал авторитетното издание Financial Times.

 

Журналистът от Bellingcat доскоро живееше във Виена. През февруари Грозев отпътува за Северна Америка от съображения за сигурност. 

 

" Австрийските управляващи смятаха, че в тяхната страна не съм в сигурност ", споделя Грозев и акцентира, че някогашен офицер от австрийските специфични служби е получил достъп до персоналните му данни, като той е работил по напътствие на съветското разузнаване.

 

Журналистът сподели пред FT, че ще продължи да работи и има вяра, че следствията му имат значение. Той прибавя, че не съжалява за активността си и " не може да си разреши да се опасява от Путин, другояче той ще завоюва ".

 

Припомняме, че в края на декември предходната година Русия разгласи Грозев за търсене, което провокира голямо отвращение в България. От Москва обявиха, че търсят журналиста по " член от Наказателния кодекс ", само че не се посочваше кой тъкмо.

 

" Смятат ме за нарушител, само че аз не мога да се защитя, тъй като не знам защо. И явно желаят да дадат сигнал, че знаят къде тъкмо пребивавам ", сподели Грозев в интервю за австрийското издание Falter. Обяви също по този начин, че е напуснал Виена, където живееше съвсем 20 години, тъй като там имало " повече съветски шпиони, в сравнение с служители на реда ".

 

През юли 2022 година съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) съобщи, че Христо Грозев е взел участие в " осуетен скрит план " за похищение на съветски изтребители, въпреки че не сподели дали в последна сметка е повдигнала задочно наказателно обвиняване против журналиста. Грозев отхвърли обвиняванията и на собствен ред упрекна съветската вътрешна разследваща работа, че е фалшифицирала доказателства в поддръжка на изказванията си.

 

Все още Руската федерация не е дала формален отговор на външното ни министерство по проблема с журналиста. 53-годишният Грозев изигра водеща роля в редица от най-значимите следствия на Bellingcat, в това число тези за отравянето на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му в английския град Солсбъри през 2018 година и отравянето през 2020 година на опозиционера Алексей Навални.

Източник: Актуално

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР