Австрийските власти поискаха от Германия обяснение заради медийни публикации, че

...
Австрийските власти поискаха от Германия обяснение заради медийни публикации, че
Коментари Харесай

Шпионски скандал между Австрия и Германия

Австрийските управляващи желаеха от Германия пояснение поради медийни изявления, че немските секрети служби са шпионирали огромен брой институции и компании в Австрия, в това число и посолства и интернационалните организации, предава Франс прес. 

Държавният глава Александер ван дер Белен е настоял за изясняване на, а канцлерът Себастиян Курц е изискал от Берлин „ положително съдействие, с цел да се хвърли светлина върху разкритията в пресата за дейностите на немските секрети служби (BND).

Вестник " Standard " твърди, че разполага със лист с шпионирани цели от немското разузнаване сред 1999 и 2006 година В него имало към 2000 телефонни номера, факсове и електронни адреси на министерства, интернационалните организации, посолства, непознати компании със седалища в Австрия. Информацията се припокрива и с тази на вестник " Profil ", отбелязва БГНЕС.

Сред интернационалните организации попадат Организацията на страните, експортьори на нефт (ОПЕК), Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), Международната организация за атомна сила (МААЕ), които имат седалища във Виена.

Да се шпионират другарски страни е освен нежелателно, само че и недопустимо, сподели президентът на страната на конференция с премиера Себастиян Курц. Подобни дейности „ слагат под въпрос в дълготрайна вероятност доверието сред страните “, съобщи Ван дер Белен. Премиерът Курц бе по-предпазлив в обвиняванията, припомняйки, че Германия е значим сътрудник. Двамата бяха единомислещи, че сходни практики би трябвало да спрат, наблягайки, че мащабите им са фактически големи. 

Властите в Германия би трябвало да отстранен всички данни, които са били събрани от немското разузнаване по времето на шпионажа на територията на Австрия, съобщи в това време австрийският канцлер Себастиан Курц, представен от ТАСС и Агенция Фокус.

„ Ако получените данни се пазят от немското разузнаване, желаеме те да бъдат отстранени “, сподели той. Канцлерът акцентира, че първите съмнения за наблюдаване от немското разузнаване в Австрия са се появили още през 2014 година Това довело до ново законодателство в Германия през 2016 година „ Новите данни демонстрират, че мащабът на наблюдението е бил голям. Повече от 2000 обекта са били под надзор. Свързахме се с немските управляващи и желаем да знаем, за какво е било извършено наблюдението, по кое време е завършило и желаеме да бъдем сигурни, че към този момент е завършило “, съобщи Курц.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР