Австрийските компании са сред най-големите чуждестранни инвеститори у нас и

...
Австрийските компании са сред най-големите чуждестранни инвеститори у нас и
Коментари Харесай

Австрийският бизнес у нас планира нови назначения и очаква ръст на оборота

Австрийските компании са измежду най-големите задгранични вложители у нас и те оценят икономическо-политическата конюнктура в страната като " обнадеждаваща ". Това стана ясно от събитие в София, проведено от Търговското посланичество на Австрия (Advantage Austria), извършена измежду 70 компании в страната.

Тяхното годишно изследване измежду австрийските компании у нас демонстрира, че един от главните проблеми към момента са голямата държавна администрация, както и дефицитът на задоволително квалифицирани фрагменти, демонстрират данните от анкетата. Като едно от най-големите терзания за австрийския бизнес у нас тази година се обрисува високите цени на силата и суровините.

Именно незадоволителната подготовка, дефицитът на работна ръка и ниската продуктивност са измежду главните спънки на австрийските компании, разрастващи бизнес у нас. Друг основен проблем е корупцията.
 Преките задграничните вложения в света се възвръщат бързо, само че неравномерно
Преките задграничните вложения в света се възвръщат бързо, само че неравномерно

През първата половина на 2021 година те доближиха 852 милиарда $

" Добрата вест е, че за разлика от непредвидимата икономическа и политическа конюнктура у нас през миналата година, която мина на фона на пандемия и избори, сега обстановката е по-скоро постоянна ", разяснява за Money.bg Ясен Георгиев - изпълнителен шеф на Института за икономическа политика.

Над една трета от интервюираните австрийски компании (35%) считат, че през последната година има утежняване на цялостното развиване на икономическия климат, само че за 30% се следи усъвършенстване. По-оптимистично са настроени компаниите за идващите 12 месеца, като 32% считат, че икономическият климат ще се усъвършенства. Това е двойно по-добър резултат, спрямо миналата година.

Над половината от интервюираните (53%) регистрират растеж на оборота през предходната година, толкоз чакат да усилят продажбите си и през тази. Под една пета са компаниите, които имат по-слаби резултати през 2021-а гидина.

В 63% от фирмите не е имало промени в личния състав, такива не се плануват и през тази година. Делът на компаниите, нараснали броя на чиновниците си през предходната година надвишава близо три пъти тези, съкратилите личен състав. Още по-добро е съотношението, което се чака тази година - 30% от компаниите ще наемат още хора, а едвам 7% ще понижат броя на служащите.

" Затрудненията при доставките са причина доста компании да се насочват към пренасяне на производствата си от Азия към Европа или към намиране на нови снабдители в България. Това отваря благоприятни условия за нови вложения в България, само че конкуренцията със прилежащите страни е доста мощна ", акцентира Георгиев.
 Преките вложения в България понижават с близо 60.7%
Преките вложения в България понижават с близо 60.7%

Според последния отчет на Българска народна банка

Предимство тук са конкурентните разноски за труд, атрактивна данъчна система и положителното качество на чиновниците.

Преобладаващата част от австрийските компании са запазили размера на вложенията си през предходната година неизменен (55%), а близо една трета са ги нараснали. Подобни са упованията и за тази година, въпреки че леко понижават фирмите, които плануват да влагат по-голяма сума (25%), за сметка на тези, които ще запазят размерите си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР