Австрия въведе отново локдаун (първоначално за неваксинирани, впоследствие тотален), а

...
Австрия въведе отново локдаун (първоначално за неваксинирани, впоследствие тотален), а
Коментари Харесай

Връщането към нормалността няма да се състои сега

Австрия вкара още веднъж локдаун (първоначално за неимунизирани, след това тотален), а от 1 февруари следващата година имунизацията против коронавирус става наложителна. Междувременно 35 хиляди души стачкуваха във Виена против рестриктивните ограничения.

Френската отвъдморска територия Гваделупа стана сцена на безредици, които накараха президента Еманюел Макрон да изрази съществени терзания. " Трябва да обясняваме, обясняваме, обясняваме и убеждаваме, убеждаваме, убеждаваме, тъй като не би трябвало да си играем със здравето на хората ", сподели той.

Ексцесиите в Нидерландия провокираха гнева на премиера Марк Рюте, който ги дефинира като " чисто принуждение " от " идиоти ".

Белгийският министър-председател Александер де Кро дефинира дейностите на част от протестиращите в Брюксел като " чисто закононарушение ". 

Чехия вкара " изключително състояние ", а управляващите обмислят наложителна имунизация на популацията над 60-годишна възраст.

Здравният министър на Германия Йенс Шпан съобщи, че до няколко месеца множеството германци ще бъдат " имунизирани, излекувани или мъртви ". Въвеждането на локдаун по сходство на Австрия е изцяло допустимо, а страната е все по-близо до налагане на наложителна имунизация.

Здравните управляващи в Швейцария показват тревога по отношение на почналата " пета вълна " на пандемията от ковид в страната. Кристиан Алтхаус, епидемиолог от Университета в Берн, прикани за локдаун, безвъзмездни проби и носене на маски на закрито, акцентирайки, че неимунизираните нямат право " да вземат обществото за пленник ". 

В Италия още преди месец се организира конференция, озаглавена " От народна власт до тирания - ролята на паметта ". Темата е обвързвана с ръководството на премиера Марио Драги, което съгласно участниците става все по-авторитарно, като упреците са свързани най-много с ограничение на правата и свободите около коронавирус пандемията. 

Британският здравен министър Саджид Джавид удостовери първите два случая на инфектирани с най-новия коронавирус вариант " Омикрон ", който се счита за най-опасната разновидност досега. 

Общото сред всички изброени страни е, че равнищата на имунизация против COVID-19, въпреки не на всички места да са достигнали заветните 70%, са фрапантно по-високи, в сравнение с у нас. А в това време жителите им са подлагани на надалеч по-сериозни ограничавания.

От една страна, протестиращите против стягането на ограниченията имат учредения. Нали концепцията беше, че всеобщата имунизация ще върне света (или най-малко тази част от него, която се имунизира масово) към метода на живот преди март 2020 година? А в този момент отново локдауни, отново ограничавания, отново икономическа неустановеност... Плюс опасността от наложително имунизиране.

От друга страна обаче би трябвало да се напомни един факт, който кой знае за какво, се не помни. Няма директна корелация сред имунизацията и локдауните. Просто първото защищава от тежко заболяване, в това число с летален излаз, а второто има за цел да ограничи интензитета на болестта. Ваксините не стопират болестта и не защищават от заразяване (макар че имунизираният човек е по-малко евентуално да болести другите спрямо неваксиниран). Ваксината приготвя организма да посрещне следващата вълна предпазен и да се отърве без или с минимални провали.

И тук е огромната отговорност на елитите - политици, специалисти, учени. Те явно са се провалили в връзката с жителите. Първо бяха обещанията, че рестриктивните мерки са за малко. После се говореше по какъв начин имунизациите ще ни " върнат към нормалността ", без да се прецизира по кое време и по какъв начин ще стане това. Сега доста жители се усещат излъгани. И реагират прочувствено, а както знаем, страстите са неприятен консултант в сложна обстановка.

Налагането на локдаун при (сравнително) висок % имунизирани несъмнено е неприятна концепция. След като имунизациите оказват помощ за леко и даже безсимптомно протичане на болестта, мотив за доста съществени терзания не би трябвало да има. Високите равнища на заразяване не са нещо ужасно, откакто болшинството хора са предпазени. В посочените страни смъртността от коронавирус през последните месеци е ниска (много по-ниска, в сравнение с в България). Да, неимунизираните са изложени на действителна заплаха, само че откакто властта държи на правата на хората и не смее да ги имунизира наложително, дано тогава да им съблюдава правото на самоубийство или най-малко на излагане на риск. (Тук не става дума за тези, които по медицински аргументи не е целесъобразно да се имунизират, само че те очевидно би трябвало да се пазят още по-внимателно.)

Съществуват два съществени вида публично устройство, респективно държавно ръководство - атински и спартански. Ние, европейците, живеем в " атински " вид общества, където всяко по-значително (че и от време на време незначително) решение се предшества от (широко) публично разискване. Дълга дискусия " за " и " срещу " един или различен ход. Приемането на първите рестрикции през март предходната година без възражения беше изключение, подбудено от всеобщия потрес, само че както е видно, не можем прекомерно дълго да изпълняваме покорно.

В " спартанските " общества (понастоящем страните от Източна и Югоизточна Азия) такива диспути няма. Решенията се спускат " от горната страна " (от властта и от съответните експерти) и се извършват. Като е локдаун, е локдаун (включително със заваряване на входните врати). Като е имунизация, е имунизация (за всички). Няма шест-пет. Но там манталитетът е различен и на практика няма база за съпоставяне.

Стигаме и до въпроса по какъв начин протичащото се в Западна и Централна Европа ще рефлектира върху България?

Ами, неприятно ще рефлектира. Като начало, възможни стопански разтърсвания в една или друга страна ще ни се отразят и на нас, въпреки и индиректно. Просто тъй като това са наши съществени пазари, на които изнасяме продукцията си.

Допълнително ще се лимитират пътуванията, най-много с цел да се предпазим, доколкото е допустимо, от новия вариант. Но най-лошото е, че протичащото се още повече ще демотивира българите да се имунизират.

В убеждаването към имунизация бяха позволени доста неточности, само че може би най-голямата бе, че имунизирането се представяше като " цивилизационен избор ". Да се ваксинираш е европейско, а да откажеш е балканско, " ганьовско ". Е, те ти младоженка Спасовден!

А " петата вълна ", която в този момент върлува из Европа, у нас се чака след Нова година...

Димитър Петров, коментар за

Димитър Петров е магистър по Социология от СУ „ Св. Климент Охридски “ и Магистър по Tourism Destination Management от NHTV Breda University of Apllied Sciences, Холандия.

Член на Контролния съвет на Младежки закостенял клуб. Секретар е на „ Един завет “ – клуб на потомците на офицерския корпус на Царство България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР