Австрия ще запази своя неутрален статут дори след като съюзниците ...

Австрия ще запази своя неутрален статут дори след като съюзниците

Австрия не смята да влиза в НАТО

Австрия ще резервира своя безпристрастен статут даже откакто съдружниците й в Европейски Съюз Швеция и Финландия взеха решение да кандидатстват за участие в НАТО. Това съобщи външният министър Александер Шаленберг, представен от " Ройтерс ".

Ситуацията за нас наподобява малко по-различна, означи той и посочи  " голямата " социална поддръжка в Австрия за неутралитет.

Шаленберг означи, че страната му, която получава 80% от естествения си газ от Русия, ще продължи да дава филантропична помощ на Украйна, а не смъртоносни оръжия.

Той посочи, че Виена оказва помощ на Киев в огромен мащаб, само че не с военни муниции, като акцентира, че съгласно него поддръжката не може да се сведе единствено до военна помощ.

Руската инвазия в Украйна, която стартира на 24 февруари, докара до преначертаване на политиката за национална сигурност в доста европейски страни.

По-рано днес Финландия и Швеция публично кандидатстваха за присъединение към НАТО - една от най-значимите промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия.

Швейцария, която не е член на Европейски Съюз и от дълго време е известна с неутралния си статут, който досега я защищити от две международни войни, също е все по-склонна към присъединение към Алианса, съобщи по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на защитата.

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg