Австрия отива на предсрочни избори, предложени от канцлера Себастиан Курц

...
Австрия отива на предсрочни избори, предложени от канцлера Себастиан Курц
Коментари Харесай

Скандален видеозапис прати Австрия на предсрочни избори

Австрия отива на предварителни избори, препоръчани от канцлера Себастиан Курц поради скандалните разкрития от петък за вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе, чиято крайнодясна Австрийска партия на свободата (АПС) е съдружен сътрудник на Австрийската национална партия (АНП). Видеозапис разобличи Щрахе да уговаря непозната помощ за партията си против услуги за бизнес планове в страната.

ДПредложих на президента на републиката да бъдат свикани предварителни парламентарни избори колкото се може по-скороУ, съобщи Курц в телевизионно изказване. По-късно в неделя той имаше среща с президента Александър ван дер Белен за уточняване на датата на изборите. Той пък предложи вотът да е през септември.

Самият Белен посочи, че вотът е належащ за възобновяване на доверието на жителите в държавните институции.

Канцлерът съобщи още, че ръководената от него АНП повече няма да работи с АПС. " С държанието си АПС вреди на промените и пречи по пътя на измененията. Тя вреди на имиджа на нашата страна и желая да кажа почтено това не подхожда на политическия метод, към който се придържам ", съобщи Себастиан Курц.

Компроматът за Щрахе видял бял свят на 17 май, петък, в две немски издания - сп. " Шпигел " и в. " Зюддойче цайтунг ". Видеозаписът пресъздава негов диалог с жена, която двете издания назоваха като богатата рускиня Альона Макарова, племенница на съветски олигарх. Беседата се провела на вила на испанския остров Ибиса през лятото на 2017 година, където Щрахе бил на отмора. Това е станало преди парламентарните избори през 2017 година, с помощта на които АПС влезе в ръководството. Тогава Щрахе не е бил вицеканцлер, на срещата е участвал и съпартиецът му Йонас Гуденус.

Жената предложила на Щрахе материална поддръжка за изборите, а в подмяна желала помощ за сключването на няколко покупко-продажби - пазаруването на в. " Кронен цайтунг ", " лиценз за казино, продажба на остарял луксозен хотел и контракти за строителство на автомагистрали ", както написа " Шпигел ". Общо дамата желала да влага в Австрия над 250 млн. евро. Придружавалият я мъж пояснил, че капиталът не би трябвало да се поставя на банкова сметка, тъй като " не е изцяло легален ".

Щрахе предлага новите притежатели да употребяват вестника, с цел да оказват помощ на партията му в предизборната й акция. В подмяна дамата ще може да получи достъп до публичните поръчки. Щрахе споделя още, че няма да има опозиция във вестника, тъй като " публицистите са най-големите к...ви на планетата ". Щрахе загатва опцията за приватизация на част от австрийския публичен оператор ORF и декларира, че желае медийният пейзаж на Австрия да наподобява на този в прилежаща Унгария.

Според " Шпигел " срещата била " клопка, тъй като вилата, в която се обсъждали покупко-продажбите за милиони ", имала няколко скрити камери. Източникът, който предал на публицистите видеозаписа, поискал да остане неизвестен, а кой и с каква цел е спретнал срещата, остава незнайно.

Щрахе към този момент подаде оставка като вицеканцлер и ръководител на АПС, мястото на партиен водач заема транспортният министър Норберт Хофер.

На конференция във Виена Щрахе удостовери срещата, само че опроверга информацията, че дамата, снимана на видеото, била рускиня. По думите му тя се показала като гражданка на Латвия и разказала, че желала с щерка си да се реалокират във Виена и да прави бизнес вложения в Австрия. " Чрез собствен немски прочут тя искаше да се запознае с мен ", сподели той. По думите му нито той, нито ръководената от него партия са получавали пари от дамата. " Срещнах тази жена единствено един път по време на частна вечеря по време на моя отпуск, по-късно нямам контакти с нея, повече не съм я виждал ", акцентира политикът. Той добави, че на срещата си пиян повечко и това било употребявано от злосторниците. Той окачестви обявата на видеозаписите като " предумишлено политическо ликвидиране ".

АНП на Себастиан Курц ще стартира идната предизборна акция в мощна позиция, сочат изследвания на публичното мнение преди абсурда. Оставката на държавното управление му обаче бе приветствано от хиляди стачкуващи в събота в центъра на Виена. Себастиан Курц прекомерно постоянно извиняваше свадите на съдружния си сътрудник Щрахе, показа служащият по обществено обучение Андреас Халъс, съгласно който изборите са " безусловно нужни ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР