Австрия и Швейцария са първите две държави, които деликатно бойкотират

...
Австрия и Швейцария са първите две държави, които деликатно бойкотират
Коментари Харесай

Европа и дори Германия бойкотират Меркел

Австрия и Швейцария са първите две страни, които внимателно бойкотират Ангела Меркел за концепцията да се затворят ски курортите в Европа до началото на януари поради епидемията. Германия се стреми това да се случи с общо съглашение на целия съюз, заяви Би Би Си. Според неофициалната статистика от 80-милионното население на страната 25 милиона немци карат ски най-много в Австрия, Италия и Швейцария.

Канцлерката мъчно би задържала тези свои сънародници по празниците вкъщи и по тази причина търси поддръжка от държавите-членки на Евросъюза.

Зимната промишленост обаче в тези три страни е изрично срещу сходна мярка. Само в Австрия и Италия оборотите в ски курортите са по над 100 милиарда евро. Така Брюксел влиза в остра борба освен с туризма, а и с всички съпътстващи бизнеси към него - разноските за ток, газ, авиобизнес, търговците на екипировки и т. н.

“Ще го кажа намерено - няма да бъде елементарно, само че ще се опитаме”, признава Ангела Меркел след диалог с министър председателите на немските провинции. Пред Бундестага тя повтори, че търси решение в границите на Европейски Съюз. Някои от огнищата на болестта в Европа при първата вълна бяха ски курорти.

Меркел срещна заплашителен отпор и в самата Германия. В отворено писмо немската федерация по ски прикани политиците да не правят нелепости, когато е сложено под въпрос бъдещето на едно цяло потомство. Вместо това в писмото се приканват политиците да оказват помощ на районите, които разчитат на ски спорта за прехраната си. И се акцентира, че той е един от най-безопасните планински спортове. Става въпрос за спорта, а не за развлекателната промишленост.

“Забраната за ски в цяла Германия и даже цяла Европа не би било решението, а в противен случай. Подобно нещо ще утежни така и така тежката обстановка в отдиха, известните и млади спортни спортове”, се акцентира в писмото.

Швейцария, която не е член на Европейски Съюз, към този момент отвори курортите си за разлика от другите алпийски страни. Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски.

В Австрия държавното управление е подложено на мощен напън от зимната промишленост, която към този момент един път претърпя съществени загуби при първата вълна на болестта. Държавата е изправена пред десетки правосъдни искове поради курорта Ишгъл, с който бяха свързани случаи на болест в 45 страни.

Затова и Австрия изрази безпокойствие от възможен проект за затваряне на зимните дестинации в целия Европейски Съюз. Финансовият министър Гернот Блюмел предизвести, че сходен ход би трябвало да бъде обезщетен, а обезщетенията биха възлизали на милиарди евро.

Италианският министър председател Джузепе Конте поддържа отлагането на старта на ски сезона, само че държи на общо европейско решение. “Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без поддръжка от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи ще поемат риска да отидат в чужбина и да пренесат болест у дома при връщането си”, предизвести Конте. Десетки хиляди италианци поемат към заснежените скатове за Коледа и Нова година. А този интервал е значима част от локалната стопанска система на регионите със ски курорти в Европа.

Франция в лицето на президента Еманюел Макрон поддържа по принцип съгласуван метод. Изобретателни туроператори обаче незабавно са намерили метод по какъв начин да заобиколят рестриктивните мерки и да предложат зимни занимания на богатите си клиенти, без да би трябвало курортите да са отворени, написа английският в. “Дейли телеграф”. Базирана във Франция туристическа компания да вземем за пример предлага пътешестване от Англия до Женева на групи от по 10 туристи с частен полет, като след това те се настаняват в първокласна хижа във френското алпийско населено място Межев.

Всеки ден групата се насочва на екскурзии към отдалечени скатове в Швейцария. Италия и Австрия, където да практикува хели ски (скиорите стигат до необработените скатове с хеликоптер) под зоркото око на инструктори, печелили в предишното международни и олимпийски медали.

В България немските туристи през зимата са най-малък % от почиващите малко над милион чужденци. Според последни данни те не надвишават 5000 индивида.

Това обаче беше предходната зима. За тази се чака към 60% спад спрямо последния сезон и на процедура нашите зимни ски курорти в този момент разчитат единствено на родните туристи и на гостите от прилежащите страни - Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и ненапълно Румъния. Очаква се вероятно да дойдат малко повече турци. Миналата зима те бяха 144 хиляди, тази зима се чака да са с десетина % повече.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР