Австралийският премиер Скот Морисън потвърди, че страната му ще последва

...
Австралийският премиер Скот Морисън потвърди, че страната му ще последва
Коментари Харесай

И Австралия бойкотира Олимпийските игри

Австралийският министър председател Скот Морисън удостовери, че страната му ще последва образеца на Съединени американски щати за дипломатически протест на идните от 4 до 20 февруари идната година Зимни олимпийски игри в Пекин, като означи, че решението " не е изненадващо ", съобщи ДПА. Той уточни различията сред Пекин и Канбера като съществена причина, в това число " безпокойствата на Китай по отношение на нашето законодателство за задгранична интервенция или разпоредбите за задгранични вложения ", както и рецензията му към решението на страната да придобие нуклеарни подводници.

Въпреки това австралийските спортисти ще вземат участие в Игрите.

Китайското посолство в Австралия акцентира в изказване, че дипломатическият протест " опонира на обществено изразените упования за възстановяване на връзките сред Китай и Австралия ", като упреква Канбера за положението на нещата. " Вината за актуалното усложнение в връзките сред Китай и Австралия напълно лежи върху австралийската страна. Пекин още веднъж я приканва да предприеме на практика ограничения за основаване на удобни условия за възстановяване на двустранните връзки ", се споделя в изказването. От ведомството пожелаха шанс на спортистите.

Междувременно евродепутатката и зам.-председателка на Свободната демократическа партия на Германия Никола Бер прикани за цялостен протест на Зимните олимпийски игри в Пекин. " Европейският съюз не трябва да остава в сянката на Съединени американски щати, а да отбрани правата на индивида и да поддържа цялостен протест на зимните [олимпийски] игри [в Китай] ", сподели тя. И добави, че дипломатическият протест, разгласен от Съединени американски щати, е просрочен и е " най-малкото ", което може да се чака от Запада.

Съединени американски щати оповестиха в понеделник, че администрацията на президента Джо Байдън няма да изпраща дипломатически или публични представители на Олимпиадата в Китай поради нарушавания на човешките права. Решението бе остро подложено на критика от Пекин. Към американската позиция се причисли и Канада.

Вашингтон би трябвало да спре да политизира спорта, настоя представителят на външното министерство в Пекин, обещавайки " решителни контрамерки ".

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР