Австралийският премиер Малкълм Търнбул ще отправи през октомври национално извинение

...
Австралийският премиер Малкълм Търнбул ще отправи през октомври национално извинение
Коментари Харесай

Австралия ще отправи национално извинение към жертвите на педофили в църквата

Австралийският министър председател Малкълм Търнбул ще насочи през октомври национално опрощение към жертвите на полово принуждение и техните фамилии, откакто петгодишно следствие разкри ужасяващи педофилски практики в религиозни институции.

" Сега, откакто знаем шокиращата истина, би трябвало да създадем всичко по силите си, с цел да почетем смелостта на хилядите, които разкриха случилото се ", сподели Търнбул. Той съобщи, че държавното управление ще одобри 104 от 122-те рекомендации на специфичната проверяваща комисия, а останалите 18 още се разискват. Сред тях е концепцията да отпадне тайната на изповедта при случаи на полово принуждение – предложение, директно ориентирано против един от главните постулати на католицизма.

През 2012 година тогавашният министър председател Джулия Джилард сътвори специфична проверяваща комисия за половото принуждение в църквата. Тя разгласява финалния си отчет предходната година - 17 тома с над 400 рекомендации, към разнообразни институции, измежду които да се отстранен наложителното безбрачие и тайната на изповедта.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически. " Констатирани са пагубни пропуски от управлението на католическите управляващи през десетилетията ", се споделя в отчета. " Не става въпрос за няколко " гнили ябълки ". Важните публични институции са се провалили. "

Разследването е открило, че казусът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. 7% от австралийските свещеници са упрекнати в актове на педофилия сред 1950 и 2010 година В някои от диоцезите 15% от свещениците са обвинени в полови похищения против деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40% от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата черква в Австралия, упрекнат в педофилия, е кардинал Джордж Пел, някогашен ковчежник на Ватикана.
Мащабът на следствието е голям – от 2013 година насам към полицията са препратени 2559 обвинявания, почнали са 230 каузи. Над 60 000 жертви на принуждение може би имат право на обезщетения.

" Национално опрощение " в Австралия се насочва в случаи на невероятни злодеяния, в които страната също е взела участие. Последното такова бе през 2008 година, когато тогавашният министър председател Кевин Руд се извини на Отвлеченото потомство туземци, взети от фамилиите им като деца в границите на политиката за асимилация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР