Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се

...
Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се
Коментари Харесай

В Мелбърн започна съдебното заседание срещу ковчежника на Ватикана, обвинен в сексуални посегателства

Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се яви през днешния ден в съд в Мелбърн по отношение на обвиняванията за полови похищения, предявени против него, предадоха международните организации.

Пел е най-високопоставеният католически представител, против който се насочат сходни обвинявания. Пел бе споделил, че е почтен по всички обвинявания. Подробностите за тях не бяха направени публично притежание. Полицията обаче ги разказа като похищения от полово естество отпреди десетилетия, напомня АП. Съдебните съвещания, управлявани от магистратката Белинда Уолингтън, се чака да продължат месец. В хода им съдийката ще би трябвало да реши дали има задоволително доказателства за започване на правосъдно дело против 76-годишния Пел, добавя Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА. Очаква се показания да дадат към 50 очевидци.

Преди сегашния проблем, Пел бе упрекван, че не е работил против свещеници, извършващи похищения, които са били под негов контрол и че не е проявявал съчувствие по отношение на жертвите, напомня ДПА. Мнозина във Ватикана биха се радвали Пел да бъде отхвърлен. Открита загадка е, че той си навлече враждебността на мнозина в римската курия с опитите си да модернизира ръководството на ватиканските финанси и да централизира властта в ръцете си.

Мнозина наблюдаващи на църквата считат, че даже Пел да бъде оправдан, той няма нито да се върне на поста си, нито да си върне славата от предишното, когато бе архиепископ на Мелбърн и на Сидни, преди да отиде във Ватикана, където папа Франциск го назначи за префект на секретариата по стопанска система, който е третият най-висш пост във Ватикана.

ДПА напомня, че по времето когато бе отпред на църквата в Австралия, тя създаде първата скица за обезщетения на жертви на полови похищения, осъществени от свещеници. Това стана през 1996 година Тогава над дузина свещеници, упрекнати в похищения поддадоха оставка. Пел по-късно бе подложен на критика, че се пробва да заглуши гласа на жертвите, на които бяха платени обезщетения от по 50 000 австралийски $ (38 000 долара), което е доста по-малко, в сравнение с получиха жертви от други страни по-късно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР