Австралийският банков гигант Westpac призна, че нарушава законите след като

...
Австралийският банков гигант Westpac призна, че нарушава законите след като
Коментари Харесай

Банка начислявала такси на починали клиенти в продължение на години

Австралийският банков колос Westpac призна, че нарушава законите откакто регулаторите заведоха 6 каузи против него във връзка порочните практики на банката по отношение на потребителите, в това число начисляването на такси на умряли хора.

Банката ще заплати санкции в размер на 81 млн. щатски $, които са обект на утвърждение от съда. Финансовата институция ще заплати и обезщетения на клиенти в размер на 57 млн. $.

Австралийската комисия по скъпи бумаги и вложения (ASIC) показва, че Westpac би трябвало бързо да усъвършенства практиките си, предава BBC.

“Поведението и нарушаванията, за които се твърди в тези правосъдни производства, предизвикаха необятно публикувани вреди на потребителите, които се простират в ежедневните банкови и финансови съвещания, пенсионни и застрахователни бизнеси на Westpac. ”, споделя заместител ръководителят на ASIC Сара Корт.

Регулаторът показва, че едно от шестте следствия е разкрило, че банката е начислила такси за над 7 млн. $ на над 11 000 „ умряли клиенти на финансови консултантски услуги, които не са били предоставени заради тяхната гибел ”. Това се е случвало в продължение на повече от десетилетие.

Регулаторът показва, че Westpac е популяризирал дубликати на застрахователни полици на над 7 000 клиенти, което е предиздвикало потребителите да заплащат ненужни суми по две или повече застраховки.

Изчислено е, че минимум 25 000 клиенти са били таксувани по клаузи, които не са били оповестени правилно. Общата събрана сума по тези такси надвишава 5 млн. $.
Банка вкара четиридневна работна седмица без да понижава заплатите
Дигиталната банка Atom Bank вкара четиридневна работна седмица за 430 чиновници във Англия без да понижава заплатите им. Така...

ASIC показва, че Westpac е признала виновност по отправените каузи, заведени във федералния съд на страната.

„ По всеки един от тези въпроси Westpac не е дала отговор на стандартите си и на стандартите, които нашите клиенти чакат от нас. Проблемите, повдигнати по тези въпроси, не трябваше да зародят и нашите процеси, системи и тези по мониторинг, трябваше да бъдат по-добри. Ще оправим нещата и се извиняваме безусловно на нашите клиенти. ”, споделя изпълнителният шеф на Westpac Питър Кинг в изказване.

Това е следващ случай на проблеми с регулаторите за Westpac. През септември предходната година, банката се съгласи да заплати рекордна санкция в размер на 930 млн. $ по най-големият случай в страната на нарушение на законие срещу пране на пари.

През миналата година, тогавашният изпълнителен шеф на банката Брайън Харцър се отдръпна откакто институцията се забърка в скандал обвързван с пране на пари.

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР