Австралийски учени установиха, че ако искаме да сме работоспособни, след

...
Австралийски учени установиха, че ако искаме да сме работоспособни, след
Коментари Харесай

Не се събуждайте с традиционната аларма, а с мелодична песен

Австралийски учени откриха, че в случай че желаеме да сме работоспособни , откакто сме станали от сън, най-добре е да се разсънваме с мелодични и ритмични песни , а не с алармата от часовника, написа в. " Дейли мейл ".

Екипът на доктор Стюарт Макфарлан от университета в Мелбърн предлага като най-удачни шлагери от рода на " Good Vibrations " на американската тайфа " Бийч бойс " или " Close to Me " на британците " Кюър ".

Класическата музика също не е за занемаряване и инструментали като " Фюр Елизе " на Бетовен или " Четирите годишни времена " на Вивалди ще пресечен съня ни по допустимо най-благоприятния метод. Може да се събудим и със звуци от природата, само че те обезателно би трябвало да съдържат пеене на птици.

 стрес ThinkStock/Getty Images
Мнозина от нас се усещат замаяни и дезориентирани, откакто се разсънят. Според австралийските учени тъй-наречената сънна инерция може да трае няколко секунди, минути, даже цели часове. Именно мелодичните песни пренастройват мозъка ни най-добре, с цел да не позволява той неточности, до момента в който сме още сънливи.-->

Сънната инерция е доста значима за някои виновни специалности, като тези на военните, на водачите на самолети и на лекарите. При тези условия тяхното време за реакция се понижава доста. Чести са случаите на авиокатастрофи, когато капитанът поема руля незабавно откакто се е събудил и е сменил предходния първи водач по време на полет.

 В по-късните часове човешкият организъм създава по-малки количества от хормон, който потиска напрежението ThinkStock/Getty Images
Тестовете демонстрираха, че събудилите се с мелодични композиции са изпитвали доста по-ниски равнища от сънна инерция, спрямо контролната група, която се е събуждала с обичайните часовникови аларми. Алармите краткотрайно изострят вниманието, до момента в който хармоничните части го задържат за по-дълго и обезвреждат сънната инерция.

Песните би трябвало да са мелодични, само че и да съдържат блестящо изразен равномерен детайл - нещо прекомерно постоянно срещано в поп музиката.

Прочетете също:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР