Австралийски учени датираха вкаменелости на гигантско ракообразно, открито преди повече

...
Австралийски учени датираха вкаменелости на гигантско ракообразно, открито преди повече
Коментари Харесай

Гигантски скорпион отпреди 252 милиона години откриха в Австралия

Австралийски учени датираха вкаменелости на гигантско ракообразно, намерено преди повече от 20 години от палеонтолози покрай град Теодор, на 550 км северозападно от Бризбейн. Според телевизионния канал 9news специалистите са открили, че останките принадлежат на евриптерид (вид членестоного - бел. ред), живял преди повече от 250 милиона години.
Г
лавният организатор на музея в Куинсланд Андрю Роузфелдс съобщи, че фосилът, открит от фермера Ник Фрийман в фамилния му парцел през 90-те години на предишния век, не е могъл да бъде проучен от учените заради несъвършената технология. Огромното парче канара с останките на гигантския ракоскорпион се озовавало в склада на музея и е прегледано още веднъж едвам по време на пандемията, когато институцията е лишена от гости.

" Прекъсването на работата ни даде опция да преоценим някои от експонатите в нашата сбирка от вкаменелости, в това число този. След незадълбочен обзор стигнах до заключението, че това е някакъв тип членестоного, а размерът и външният му тип подсказваха, че евентуално е евриптерид ", споделя Роузфелдс пред телевизионния канал.

Австралийският палеонтолог се свързва с немските си сътрудници за по-подробен разбор и с помощта на взаимните им старания учените съумяват да дефинират към кой тип принадлежи екземплярът и да изчислят датирането на живота му.

" Като използвахме данни за възрастта на вулканичните и въглищните находища, определихме с акуратност, че морският скорпион, открит в Австралия, е живял преди 252 милиона години . И когато сравнихме нашата информация с проучвания на други сходни вкаменелости, разбрахме, че това е най-младият, а може би и последният евриптерид, открит на Земята ", прецизира Роузфелдс.

Според изследването австралийското ракообразно " е било много солидно страшилище , евентуално с дължина над метър , и е живяло в сладководни езера или реки в региона на Теодор ".

" По това време типът евентуално е бил един от най-големите хищници в локалните езера и реки ", се прецизира в проучването.

Ракоскорпионите, морските скорпиони или евриптеридите, жанр изкопаеми членестоноги, наброяват към 250 известни типа. Отделните представители доближават до 2 м дължина, само че характерният размер на множеството типове не надвишава 20 см. Те са съществували през целия палеозой (510-248 млн. години).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР