Австралийски и индонезийски археолози са установили, че най-древните образци на

...
Австралийски и индонезийски археолози са установили, че най-древните образци на
Коментари Харесай

Руши се най-древната скална живопис на Земята

Австралийски и индонезийски археолози са открили, че най-древните мостри на скална живопис , открити на индонезийския остров Сулавеси , са почнали бързо да се разрушават поради климатичното стопляне, написа сп. " Сайънтифик рипортс ".

" Установихме, че този развой е ускорил отлагането на соли на повърхността на 11 рисунки в разнообразни сектори на пещерата край град Марос . Те се отчупват и по този метод се разрушава скалната живопис ", написаха откривателите. Преди седем години група археолози, водени от проф. Адам Брум от австралийския университет " Грифит " се натъкна на най-древните скални рисунки в пещерния комплекс Марос - Пангкеп , ситуиран в южната част на остров Сулавеси .

Някои от тези изображения с животни бяха открити още в средата на предишния век, само че до проучването на австралийските археолози никой не знаеше, че тяхната възраст не е 10 хиляди години, както се считаше по-рано, а 40-45 хиляди години. Това ги направи най-древните рисунки освен в Азия , само че и в целия свят.

Откриването на това изкуство по думите на Брум , подтикнало екипа му да продължи проучванията с изследването на други пещери на остров Сулавеси . Успоредно с това учените следили положението и на към този момент откритите мостри, сътворени от античните художници. Тези наблюдения установили, че климатичните промени внезапно се отразяват на неолитното изкуство по тези места. Фрагменти от няколко рисунки се отчупили и паднали на пода на пещерата.



Специалистите в детайли ги проучили и открили, че на повърхността на варовиковите стени на пещерата се оформя тъничък слой от солни частици. Те попадат там при изпаряването на водата от прилежащите оризови плантации и от заблатените сектори на местността.

Тези солни отлагания последователно се натрупват и повреждат минералната емулсия, защитавала през хилядолетията рисунките от контакта им с водата. Солта отчупва от стените фрагменти с скъпите изображения . Този развой през последните години доста се е ускорил.

Заради климатичните промени са се нараснали както интензивността на дъждовете в района, по този начин и интервалите на засушаване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР