Австралийската Westpac Banking Corp. беше обвинена в най-голямата измама, свързана

...
Австралийската Westpac Banking Corp. беше обвинена в най-голямата измама, свързана
Коментари Харесай

Тази австралийска банка е нарушила законите против пране на пари 23 милиона пъти

Австралийската Westpac Banking Corp. беше упрекната в най-голямата машинация, обвързвана с пране на пари и финансиране на терористични действия в историята на страната, съобщи Bloomberg. Към нея са отправени и обвинявания, че не е съумяла да засече прехвърлянето на средства, които може да са употребявани за трафик на деца.

Властите са показали, че финансовата институция редовно е нарушавала законите за пране на пари, като общият брой на нарушеняита ѝ е 23 милиона. Размерът на трансферираните средства, които тя не е заявила, е общо 7,5 милиарда щатски $ (11 милиарда австралийски долара). Голяма част от тях са реализирани интернационално.
 Десетки милиарди от износа на Австралия липсват. А отговорна е статистиката
Десетки милиарди от износа на Австралия липсват. А отговорна е статистиката

Каква е повода за това?

Обвиненията са следващия удар за банката, която при започване на ноември разгласява най-слабия си финансов резултат за последните повече от 10 години. Westpac Banking Corp. не е единствената финансова институция, наранена от тежки проблеми в Австралия. От началото на годината целият бранш изпитва усложнения и няколко основни изпълнителни шефове към този момент изгубиха позициите си. Много от другите банки в страната също бяха упрекнати в разнообразни нарушавания от локалния регулатор.

" Тези нарушавания е резултат от систематични нарушавания в регулаторната среда, равнодушие от страна на висшия мениджмънт и несъответстващ контрол от борда на шефовете ", разясниха от Австралийския център за отчитане на транзакциите и разбори (Austrac). " Те са се случили, тъй като Westpac е възприела ад-хок метод към прането на пари и ръководството на риска във връзка с финансирането на терористични действия. "

Банката не е била способна да даде подробна информация за най-малко 12 свои клиенти, които регулярно са правили транзакции с дребни суми пари до Филипините и Югоизточна Азия. През последните съвсем 10 години сходно държание е знак за финансиране на действия, свързани с употребата и трафика на деца, показват още от Austrac.
 Най-голямото изпиране на пари на света: Danske Bank е предложила злато за укриване на приходи
Най-голямото изпиране на пари на света: Danske Bank е предложила злато за укриване на приходи

Общият размер на абсурда, в който е забъркана банката, е 220 милиарда евро

В един от случаите клиент на банката, осъждан за употреба на деца, е разкрил голям брой сметки, от които е осъществявал чести прехвърляния на дребни суми пари. Банката обаче е идентифицирала единствено една от сметките му като негова.

Предишният връх за максимален брой нарушавания принадлежеше на Commonwealth Bank of Australia, която беше упрекната в 53 хиляди престъпления и санкционирана със 700 млн. австралийски $. Присъдата ѝ докара и до напускането на основния ѝ изпълнителен шеф Иън Нарев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР