Австралийската централна банка съобщи днес, че върху новата 5-доларова банкнота

...
Австралийската централна банка съобщи днес, че върху новата 5-доларова банкнота
Коментари Харесай

Австралия премахва британския монарх от банкнотите си

Австралийската централна банка заяви през днешния ден, че върху новата 5-доларова банкнота ще участва изображение, отдадено на локалното радикално население , вместо лика на английския монарх Чарлз Трети , съобщи Асошиейтед прес. Все още обаче се чака той да бъде изобразен върху монетите, които понастоящем са с портрета на починалата кралица Елизабет Втора

Банкнотата от 5 $ е единствената в Австралия, върху която към момента е изобразен монарх. 
Банката разгласи, че решението е взето след съвещания с държавното управление на лявоцентристката Лейбъристка партия , което поддържа смяната. Според съперниците този ход е политически стимулиран.  

Британският монарх продължава да е държавен глава на Австралия , макар че понастоящем ролята му в огромна степен е алегорична. Подобно на доста някогашни английски колонии, в Австралия също тече спор доколко страната би трябвало да резервира конституционните си връзки с Англия.

Резервната банка на Австралия (централната банка на страната) заяви, че новата банкнота от 5 $ ще има друг дизайн, който ще размени лика на кралицата, умряла предходната година. С този си ход централната банка желае да уважи " културата и историята на първите австралийци ".

" От другата страна на банкнотата от 5 $ още веднъж ще бъде изобразен австралийският парламент ", разгласи банката в официално съобщение.
Министърът на финансите на Австралия Джим Чалмърс съобщи, че смяната носи опция за реализиране на добър баланс.
" Монархът към момента ще е изобразен върху монетите, само че банкнотата от 5 $ ще споделя повече за историята и наследството на страната ни и за мен това е добра вест ",  сподели той пред медиите. 

Опозиционният водач Питър Дътън разяснява, че централна роля за това решение е изиграл министър председателят Антъни Албанезе.
След като встъпи в служба предходната година, Албанезе стартира да поставя основите за прекосяване на страната към  републиканска форма на ръководство , създавайки нова служба - асистент министър за републиката, само че провеждането на референдум за спиране на конституционните връзки с Англия не е измежду първостепенните цели на държавното управление. 

Банката възнамерява да се съветва с представители на локалното радикално население за дизайна на банкнотата от 5 $, като се счита, че този развой ще отнеме няколко години преди банкнотата да види бял свят.

Сегашната банкнота от 5 $ ще се емитира до въвеждането на новия дизайн и ще продължи да е законно платежно средство, даже когато новата банкнота бъде пусната в обращение. 

Очаква се ликът на крал Чарлз Трети да се появи върху австралийските монети по-късно тази година.

Един австралийски $ се обменя за 0,71 щатски $.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР