Австралийската централна банка (RBA, Reserve Bank of Australia) повиши днес

...
Австралийската централна банка (RBA, Reserve Bank of Australia) повиши днес
Коментари Харесай

Австралийската централна банка повиши основната лихва с 0,25 на сто

Австралийската централна банка (RBA, Reserve Bank of Australia) увеличи през днешния ден главния си лихвен процент(cash rate, бел. ред) за девети следващ път до 3,35 на 100, в опит да противодейства на инфлацията, която през последното тримесечие на 2022 година доближи 7,8 на 100, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на RBA да усили лихвения си % с 0,25 базисни пункта беше необятно предстоящо, откакто годишният % на инфлация за декемврийското тримесечие беше най-високият от 1990 година насам, предава Българска телеграфна агенция.

" Високата инфлация затруднява живота на хората и вреди на действието на стопанската система " сподели в изказване шефът на централната банка Филип Лоу. " И в случай че високата инфлация се затвърди в упованията на хората, ще бъде доста мъчно тя да бъде овладяна по-късно ".

Централната банка покачва лихвените проценти, с цел да се опита да вкара инфлацията в границите на целевия диапазон на банката от 2 на 100 до 3 на 100, като в същото време се надява да избегне рецесията, сподели още Лоу, като добави, че пространството за меко кацане на стопанската система става все по-малко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР