Австралийската полиция започна да поема контрола над столицата на Соломоновите

...
Австралийската полиция започна да поема контрола над столицата на Соломоновите
Коментари Харесай

Австралийски сили поемат контрола над столицата на Соломоновите острови

Австралийската полиция стартира да поема контрола над столицата на Соломоновите острови Хониара в петък след дни на н асилствени митинги в островната страна в южната част на Тихия океан, оповестяват АП и " Ройтерс ".

Сълзотворен газ е употребен в китайския квартал където мародери грабят и опожаряват здания и в петък сутринта и се чака да бъде въведен нов полицейски час по-късно денем.

Министър-председателят Манасе Согаваре , който изиска помощ от Австралия , в петък упрекна непознати страни за подклаждането на насилствените митинги, само че не уточни имена.

Много от протестиращите са от най-гъсто обитаемата провинция Малаита и се усещат подценени от държавното управление в провинция Гуадалканал и се опълчват на решението от 2019 година да приключи дипломатическите връзки с Тайван и да откри публични връзки с Китай.

" Съжалявам за моите хора в Малаита, тъй като са хранени с подправени и умишлени неистини ", сподели Согаваре пред ЕйБиСи. " Само тези страни, които в този момент въздействат на Малаита, са страните, които не желаят връзки с Китайската национална република и обезкуражават Соломоновите острови да влязат в дипломатически връзки и да съблюдават интернационалното право и резолюцията на Организация на обединените нации ".

Согаваре сподели, че застава зад решението на своето държавно управление да одобри Пекин , което той разказа като " единственият проблем " в насилието, което " за жалост беше повлияно и насърчено от други сили ".

Австралийският външен министър Мариз Пейн не се съгласи, че други страни са провокирали вълненията . " Бяхме доста ясни. Нашето мнение е, че не желаеме да виждаме принуждение. Много се надяваме на връщане към непоклатимост. "

Местната журналистка Джина Кекеа сподели, че прекосяването на външната политика към Пекин с малко публични съвещания е един от смесицата от въпроси, довели до митингите . Има и недоволства, че задграничните компании не обезпечават локални работни места.

" Китайските и други азиатски компании... наподобява имат по-голямата част от работата, изключително когато става въпрос за извличане на запаси ".

Китай и Тайван са противници в южната част на Тихия океан от десетилетия , като някои островни страни сменят верността си.

Говорителят на тайванското външно министерство Джоан Оу сподели в изказване: " Ние нямаме нищо общо с вълненията ". " Сцените тук са безредни "

Жителят на Соломонови остров Трансформ Акорау сподели, че повече от 100 души в петък са плячкосвали магазини, преди да дойдат чиновници на австралийската федерална полиция . " Сцените тук са в действителност безредни. Това е като военна зона ", сподели Акорау по телефона в петък. " Няма градски превоз и е битка с жегата и дима. Сградите към момента горят . "

По-късно той сподели, че австралийската полиция " поема контрола над китайския квартал ".

В изказване на уеб страницата на държавното управление на Соломоновите острови се споделя, че държавните чиновници, като се изключи главните служащи, би трябвало да останат вкъщи " заради актуалните безредици в град Хониара ".

Министърът на защитата на Австралия Питър Дътън сподели, че аероплан с федерални служители на реда и няколко дипломати е отлетял за Хониара късно в четвъртък . В петък трябваше да дойдат още до 50 служители на реда, както и 43 чиновници на защитата с патрулен транспортен съд на флота .
 Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили против протести
Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили против протести

Тълпи нахлуха в Народното събрание поради локдаун и подпалиха държавни здания, частни здания и бизнеси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР