Австралия устоява твърдо на призивите за ограничаване на имигрантите -

...
Австралия устоява твърдо на призивите за ограничаване на имигрантите -
Коментари Харесай

Австралийска рецепта срещу рецесия

Австралия устоява твърдо на апелите за ограничение на имигрантите - даже откакто Щатите и Европа се поддадоха на натиска на популистите. Основната причина е, че в Канбера нямат избор, в случай че желаят да продължи интервалът на рекордна икономическа агресия.

Напливът от пришълци, който през последните три десетилетия усили популацията на страната с 50%, поддържа икономическия напредък и разреши на поредност от държавни управления да се хвалят, че не са позволили рецесии още от 1991-ва насам. Популистите пък упрекват имигрантите за претрупаната инфраструктура, за растящите цени на жилищата и за ниския растеж на трудовите хонорари.

Бившият министър председател на Австралия - Тони Абът, който сега е на аварийна пейка, е измежду политиците, които споделиха "достатъчно ". Той желае да бъдат орязани разрешителните за приемане на емигранти от сегашните 190 хиляди на 110 хиляди годишно. Подобна мярка ще опразни държавната хазна с 5 милиарда австрал. $ (3.9 милиарда щ. долара) за интервал от четири години. Сенатор Полин Хансън - неприкрит съперник на мултикултурното общуване, пък е още по-крайна - тя упорства за безспорна възбрана на приема на гастарбайтери.

Правителствата от Съединени американски щати до Англия и Европа започнаха да лимитират приема на емигранти, тъй като възходът на популистките партии им разрешава да упрекват чужденците за разширяващото се обществено и икономическо неравноправие. За разлика от тях, Австралия пое в противоположна посока и одобри съвсем 184 хиляди новодошли през фискалната 2017-а.

Според шефа на Резервната банка на Австралия - Филип Лоу, растежът на популацията "фризира " икономическите данни. Действително, в случай че човек се задълбае под повърхността на оповестената информация за стопанския напредък през предишното тримесечие, се разкрива много по-мрачна картина: нулев напредък на Брутният вътрешен продукт на база на човек от популацията в края на 2017-а и най-слаб растеж от третото тримесечие на 2016-а. В тази връзка икономисти разясняват, че при мощно нарастване на популацията - без значение дали е вследствие на емиграция, е по-малко евентуално стопанската система да изпадне в криза. Докато на база артикул на човек от популацията през последните съвсем три десетилетия е имало няколко рецесии.

Популационният взрив въздейства отрицателно и на безработицата. Въпреки разкриването на 400 хиляди нови работни места през 2017-а безработните са били 5.5% през по-голямата част от предходната година. Това се дължи главно на обстоятелството, че повече хора търсят работа. Което пък възпира централните банкери да качат лихвите, до момента в който безработицата не се приближи до 5% - ниво, дефинирано като цялостна претовареност.

Австралия ползва специфична точкова система за оценка на квалификацията на евентуалните мигранти съгласно потребностите си, а те би трябвало да преминат и през здравни и поведенчески проби. Онези, които покрият критериите за поданство, би трябвало първо да устоят препитванията на британски за конституцията на страната, историята и полезностите. Индия е най-големият източник на квалифицирани емигранти - 21% за фискалната 2017-а. Следват я Китай - с 15%, и Англия - с 9 %.

Въпреки тази прецизна точкова система обаче локалната съпротива твърди, че Австралия приема прекомерно доста пришълци. Според оповестено при започване на март изследване, поръчано от държавното управление, в страната, чието население е 25 млн., през идващите 30 години ще дойдат 11.8 млн. нови емигранти. Най-голямата "порция " от тях ще отиде в четирите най-големи градове - Сидни, Мелбърн, Бризбейн и Пърт.

Засега министър председателят Малкълм Търнбул е твърдо за приемане на имигрантите и няма да промени държавната политика, която е прибавила 1.6% към Брутният вътрешен продукт на страната през фискалната 2017-а. Което не значи, че апелите за преосмисляне на метода няма да се усилват.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР