Австралия ще плати рекордната компенсация от 555 милиона евро на

...
Австралия ще плати рекордната компенсация от 555 милиона евро на
Коментари Харесай

Австралия плаща на френски корабостроител 555 млн.евро компенсация за отказ от договор

Австралия ще заплати рекордната отплата от 555 милиона евро на френската корабостроителна компания Naval Group за това, че се отдръпва от предходна сделка.

Канбера разгласи компенсацията, откакто се отхвърли от знаков контракт за създаване на флот от дизелови подводници, заяви Агенция Франс Прес.

Министър-председателят Антъни Албанезе съобщи, че френската компания се е съгласила на " заслужено и независимо съглашение " в размер на 555 млн. евро (584 млн. щатски долара) за прекратяването на многомилиардния контракт. Споразумението поставя точка на яростния спор, който скапе връзките сред Канбера и Париж за повече от година.

През септември 2021 година тогавашният австралийски министър-председател Скот Морисън ненадейно скапе контракта с Франция, който беше подготвян с години.

Той разгласи, че Австралия ще купува американски или английски подводници с нуклеарен мотор - огромна смяна за страна с дребен вътрешен нуклеарен капацитет.

Решението провокира гнева на френския президент Еманюел Макрон, който обществено упрекна Морисън в машинация.

Отношенията бяха замразени до май тази година, когато беше определен лявоцентристкият водач Албанес.

Договорът за подводницата е централен детайл от конкуренцията на Австралия за развиване на военния ѝ капацитет, защото тя се притеснява от опасността от по-войнствения Китай под управлението на президента Си Дзинпин./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР