Австралия повиши лихвите до най-високото ниво от 2019 г. насам ...

Австралия повиши лихвите до най-високото ниво от 2019 г. насам

Австралия повиши лихвите до най-високото ниво от 2019 г. насам

Австралия увеличи лихвите до най-високото равнище от 2019 година насам Безпрецедентното нарастване бе предстоящо от икономистите и показва отдадеността на банката да озапти инфлациятаПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Австралийската централна банка утвърди първите в историята си поредни лихвени нараствания в размер на 50 базисни пункта (б.п.), с което изстреля равнището на главната рента до 1,35%, написа Bloomberg.

Това е най-високото ниво на индикатора от май 2019 година, което бе предстоящо от 25 от общо 26 икономисти, интервюирани от медията.Увеличението в цената на кредитите е третото подред, с което банката следва международната наклонност за нападателно стягане на паричната политика в опит да се избегне вкореняването на инфлацията и излизането ѝ отвън надзор.

"Днес няма сигнал, че банката ще направи повече от това, което алармира ", сподели Диана Мусина, старши икономист в AMP Capital Markets. Тя чака още един подобен ход през август, като съгласно нея няма нужда регулаторът да одобри нарастване от 75 б.п., както направи Федералният запас на Съединени американски щати .

"Скорошните данни за потреблението са позитивни, макар че бюджетът на семействата е под напън поради високите цени и по-високите лихви ", сподели шефът Филип Лоу в свое изказване. "Бордът ще следи деликатно тези въздействия върху потреблението, до момента в който прави оценка подобаващата конфигурация на паричната политика ", сподели още Лоу.

Централният банкер е предупреждавал, че лихвата може да доближи 2,5% до края на 2022 година, въпреки че паричните пазари предвиждат равнище от към 3,2% през тази година, засилващо опасенията, че стопанската система може да изпадне в криза.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg