Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе на свобода въпреки решението

...
Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе на свобода въпреки решението
Коментари Харесай

Полфрийман е настанен в заведение за чужденци от закрит тип в Бусманци

Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе на независимост макар решението за освобождение. Затворническите управляващи го предадоха на миграционните, тъй като Полфрийман няма годни персонални документи. Иво Никодимов изследва каква е процедурата, която ще се приложи във връзка с Полфриймън. Ще напусне ли България? Какви са претекстовете за освобождението му? Само преди месец Софийски градски съд взе безусловно противоположното решение.

Софийският апелативен съд разгласява претекстовете за предварителното му условно освобождение. Джок Полфрийман е наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Според съда австралиецът е излежал повече от половината си присъда, а в случай че се приспаднат и дните, в които е работил, в действителност на Полфрийман му остават 6 години и половина затвор. Освен това съгласно съда той е изплатил част от компенсацията към околните на убития студент.

Джок Полфрийман е в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци. За да може да излезе на независимост, ще би трябвало да получи пасаван от австралийските управляващи. Възможността е подобен да получи от посолството на Австралия в Атина, което дава отговор за България. Колко време обаче ще отнеме тази процедура на този стадий никой не може да каже. Освен това през днешния ден юристът на Полфриймън сподели, че не е несъмнено, че той желае да напусне България. Имал оферти както от български, по този начин и от немски компании да работи като преводач от български на британски език.

Интересно е, че доскоро повече от месец Софийският градски съд отхвърли да освободи Полфриймън. При същите доказателства Апелативният съд, управляван от Калин Калпакчиев, реши, че добра характерност е, че Полфрийман е научил български език в пандиза и е получил висше обучение. Според този правосъден състав Полфрийман не е публично рисков, има 13 награди, а осъденият му са заличени. Съдът споделя, че Полфрийман е изплатил част от компенсацията, което е трябвало да заплати на родителите на Андрей Монов. Това са единствено 3000 евро.

Тези 3000 евро са едвам 1 % от това, което Полфрийман би трябвало да заплати на родителите на Андрей Монов. Той е наказан да заплати 400 000 лева обезщетение, върху които има към 200 000 лева лихви за тези 8 години, откогато решението е влезнало в действие.
 Полфрийман излезе от пандиза, само че го предадоха на миграционните управляващи Полфрийман излезе от пандиза, само че го предадоха на миграционните управляващи
Австралиецът Джок Полфриймдн няма да излезе на независимост, макар решението за освобождение. Затворническите управляващи го предадоха на миграционните, за какво...

Полфрийман е настанен в заведение за чужденци от закрит вид на Дирекция " Миграция " в Бусманци. Там той би трябвало да изчака да получи своите документи за идентичност от австралийските управляващи. Те могат да бъдат издадени от австралийското посолство в Атина. Едва тогава той може да бъде пуснат на независимост. Иначе през днешния ден в следобедните часове след дълги разяснения какво тъкмо би трябвало да се направи, той беше предаден на дирекция " Миграция " в постройката на Централния софийски затвор.
Джок Полфрийман, наказан за убийството на Андрей Монов: Благодаря на Десислав Трайков, зам.-началник на пандиза.
С тези думи тъкмо в 15 часа и 41 минути Джок Полфрийман напусна пандиза в София, само че не като свободен човек. Конвоиран от чиновници на дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи той се насочи към Бусманци, където ще бъде арестуван в Центъра за настаняване на чужденци от закрит вид. Там наказаният за убийството на Андрей Монов би трябвало да изчака австралийските управляващи да му издадат паспорт. Адвокатът на Полфриймън не разяснява дали клиентът му ще се върне в Австралия, само че сподели, че имал оферти за работа от няколко компании.
Калин Ангелов, юрист на Джок Полфрийман: Свързано нещо с преводи от български на британски и в България и в Германия. Не е проблем с намирането на работа.
Именно научаването на български език и завършването на висше обучение до момента в който е в пандиза са част от претекстовете, с които правосъдният състав - управляван от арбитър Калин Калпакчиев взима решение да освободи предварително Джок Полфрийман от пандиза. Магистратите означават още, че наказаният непринудено съдействал на затворническата администрация в контактите с други наказани чужденци, като е превеждал по време на диалозите. Позовават се и на това, че Полфрийман е получил 13 награди, а наказванията му към този момент са заличени. Съдебният състав приема, че се е поправил и към този момент не е публично рисков, макар че управата на пандиза е застъпила противоположната теза.
Десислав Трайков, и.д. шеф на пандиза в София: Именно благодарността е в кавички в тази посока. 7 страници негативно мнение съм написал за лицето. В него съм изразил мнение, че същият не следва да бъде освободен условно - предварително.Проф. Николай Проданов, зам.-министър на правораздаването: Моето надълбоко разбиране от май месец 2017 година до в този момент, съдейки по неговото държание, доколкото имам информация, е че може би има някакви положителни прояви в личността на този човек, само че той не се е поправил.Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Това решение е голословно в сегашния миг във връзка с този лишен от независимост.
В претекстовете си съда е записал и обстоятелството, че е изплатил част от компенсацията на родителите на убития Андрей Монов. " По света и у нас " научи, че Полфриймън е изплатил едвам 3 хиляди евро по сметките на семейство Монови. Осъден е на обезщетение от 400 хиляди лв., което с лихвите за осем години от влизането на присъдата в действие, e повишено до 600 хиляди лв.. Съдия Калин Калпакчиев, който е и ръководител на Съюза на съдиите този път не пожела да приказва, избра да изясни претекстовете си в публикувано документално мнение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР