Авиосекторът бе най-силно засегнат от противоепидемичните мерки в световен мащаб.

...
Авиосекторът бе най-силно засегнат от противоепидемичните мерки в световен мащаб.
Коментари Харесай

Само за 20 дни на Летище София са отменени 3900 полета

Авиосекторът бе най-силно обиден от противоепидемичните ограничения в международен мащаб. Новият вид на ковид – Омикрон – удари в допълнение бранша. Негативната вълна за анулация на полети стартира от Съединени американски щати още по Коледните празници, след което мрачната наклонност застигна и Европа, в това число нашата страна.

В България първите позитивни проби за Омикрон бяха регистрирани при започване на януари 2022 година, а след тях последва и анулация на полети. Столичното летище регистрира близо 3 900 поръчки за анулация на полети от и до София единствено в интервала от 5 до 25 януари 2022 година Въпреки напъните на мениджмънта и запазването на летищните такси на ниски и конкурентни равнища упованията за авиационната промишленост не са светли. Прогнозата е, че секторът в България няма да се възвърне през 2022 година и броят на пасажерите на столичното летище още веднъж ще бъде под равнищата отпреди рецесията.

Възстановяването е към момента надалеч, въпреки да виждаме първи сигнали за усъвършенстване. Независимо от пандемията, успяхме да запазим всички работни места към този момент – макар загубите, които отчитаме за 2021 година и които чакаме и през актуалната година “, сподели изпълнителният шеф на летище София Хесус Кабайеро.

Последните данни за 2021 година сочат лек растеж на пасажерите от 14% по отношение на 2020 година, само че към момента равнищата са надалеч от най-силната година за летище София – 2019 година, когато е обслужило над 7 млн. пасажери.
Ситуацията в Европа
През 2021 година европейските летища са изгубили 1.4 милиарда пасажери спрямо 2019 година Спад записват всички портове без значение от размера и местоположението им, като Омикрон в допълнение забави възобновяване, сочи разбор на Международния съвет на летищата ACI Еurope (б.р. – организация, в която членуват 427 летища).

Все отново през предходната година е почнало възобновяване на пътникопотока, като той е повишен с 37% по отношение на миналата 2020 година Това обаче продължава да е надалеч от равнищата през 2019 година, когато броят на пасажерите е бил с съвсем 60% повече. Пандемията е главната причина за положението на авиационния бранш, а рецесията, породена в следствие от нея, е най-големият потрес за промишлеността в нейната история.

След като загубихме 1.72 милиарда пасажери през 2020 година, всички ние имахме огромни очаквания за мощно възобновяване през 2021 година Но предходната година се оказа още по-трудна, защото летищата в Европа изгубиха още 1.4 милиарда пасажери спрямо 2019 година Това значи, че авиосекторът е под непрекъснат стрес, със систематична финансова уязвимост “, разяснява Оливие Янковец, общоприет шеф на ACI Europe.

По-малките – така наречен „ районни летища “ – се възвръщат с по-бързи темпове от огромните, само че също са с над 50% по-лоши индикатори по отношение на 2019 година Най-много пасажери през миналата година са обслужили аеропортовете в Истанбул, Москва-Шерметиево, Париж-Шарл Дьо Гол, Амстердам-Шипхол и Москва-Домодедово, сочат данните на ACI.

Товарният трафик през 2021 година се е нараснал с 21.8% в цялата европейска летищна мрежа спрямо 2020 година и oтчита растеж от 7.7% спрямо 2019 година

Движението на самолети е повишено с 23.3% спрямо 2020 година, само че е намаляло с 48% по отношение на равнищата преди пандемията (2019 г.)
Прогнозата за 2022 година – 788 млн. пасажери по-малко
Настоящата година също няма да е лека за бранша. Пълното възобновяване няма да пристигна преди 2025 година, сочи прогнозата на ACI Europe. През 2022 година секторът се надява, че спадът във връзка с пасажерите ще е по-малък от 2021 година Прогнозата е за понижение от 788 млн. пасажери по отношение на 2019 година



Генералният шеф на ACI Europe декларира, че пандемията продължава да основава неустановеност във връзка с прогнозите. Заради отслабеното търсене около Омикрон самолетните компании не престават да анулират полети.

Това значи, че първото тримесечие ще бъде разочароващо, само че се надяваме, че трафикът ще се усъвършенства с наближаването на пролетта. Дали това ще се случи по-рано зависи от темпото, с което рестриктивните мерки за пътешестване могат да бъдат отстранени. Редица страни се движат в тази посока за разхлабване на ограниченията, само че би трябвало да се направи доста повече “, счита Янковец.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР