Авария на тръба към хвостохранилището на град Лъки промени цвета

...
Авария на тръба към хвостохранилището на град Лъки промени цвета
Коментари Харесай

Съмнение за отровени реки след аварията на хвостопровод в Лъки

Авария на тръба към хвостохранилището на град Лъки промени цвета на реките Юговска и Чепеларска.

Заради заплахата от токсични концентрации на тежки метали и диоксини, Басейнова дирекция предизвестява хората в шест общини да заобикалят използването на водите. Става дума за Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица.
Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV случаят е станал сутринта, само че чак към 17:30 ч. са взети проби от водите. Аварирал е хвостопровод и от нерегламентирано заустване на хвост, изтичат отпадни артикули, които замърсяват първо река Юговска.
Голяма повреда на хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска Екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда от Пловдив и Смолян са взели проби и е открито изпускане на хвост във водите
„ По дневниците на фабриката се открива, че повредата е станала към 9:30 ч. сутринта и в границите на към час повредата е била отстранена. Спряна е фабриката и е почнало възобновяване на тръбата. По време на инспекцията тръбата към този момент е била възобновена и активността на фабриката е била естествена. Съответно, за позволеното нарушаване при положение, че не предстои на наказателна отговорност, ще използван административнонаказателни ограничения “, изясни Екатерина Гаджева, шеф на РИОСВ-Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Предприятието го чака наказване, евентуално санкция. Пред bTV изпълнителният шеф на притежателя на хвостохранилището – „ Лъки Инвест” съобщи, че няма заплаха от замърсяване и мотив за паника.
Четири общини със възбрана за вода от чешмите поради хвостохранилище От „ Горубсо ” настояват, че оборудването е "перфектно "
От Басейновата дирекция в Пловдив обаче предизвестиха, че водите са евентуално рискови и ВиК сдруженията би трябвало да изследват водоизточниците си в терасата на река Чепеларска.
Снимка: btvnovinite.bg

Тази вечер екоинспектори от Смолян и Пловдив са взели общо 8 проби от нечистите реки. Те би трябвало да открият дали във водите са изпуснати рискови концентрации от тежки метали.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР